
Arbetsrätt
Att gå till ett jobb och komma hem med en egen lön är en nyckel till frihet för varje människa. Arbetsrätten behöver bli flexiblare för att fler ska få sitt första jobb.
Sverige behöver en modern arbetsrätt. Dagens regelverk är anpassade efter en tid när normen var att en person arbetade på samma arbetsplats hela yrkeslivet. Så ser inte arbetslivet ut längre. Arbetsrätten behöver ha en balans mellan trygghet och flexibilitet. För oss innebär det att man ska känna sig trygg på jobbet – men också trygg med att det går att hitta ett nytt jobb vid behov.
Arbetsrätt som skyddar och skapar jobb
Alla ska ha goda arbetsvillkor och kunna lita på att reglerna följs på jobbet. Men svensk arbetsrätt måste också bli mer flexibel för att inte stjälpa arbetstagare och småföretagare. Fler företagare måste våga anställa och då måste arbetsmarknaden bli mer rörlig.
Företag måste kunna behålla den kompetens som krävs för att överleva och växa, och medarbetare måste veta att framgång i arbetslivet bygger på utveckling och prestation, inte bara på antalet år på samma arbetsplats. Dagens turordningsregler innebär dessvärre att anställningstid ofta väger tyngre än kompetens när arbetsgivare tvingas säga upp personal. Vi vill reformera turordningsreglerna så att kompetens och verksamhetens framtida behov ges större vikt.
Rätten att provanställa behöver stärkas. Liberalerna vill att möjligheten att anställa via provanställning utvidgas till ett år istället för sex månader. Då kommer företag våga ge fler chansen att visa vad de går för.
Fullskaliga konflikter mellan arbetsmarknadens parter resulterar ofta i stora kostnader för samhället och instabilitet på arbetsmarknaden. För att motverka detta vill vi att fredsplikt skall gälla där kollektivavtal finns. Det behöver finnas en proportionalitet mellan konfliktåtgärder och skada på samhällsviktiga funktioner, riktigt stora konflikter ska kunna lösas genom medling.
Ladda hem som PDF