Se alla
Juryklubba och rosa porslinsspargris.

Pensioner

Alla ska känna trygghet över sin pension. Pensionssystemet ska vara stabilt och därför behövs långsiktiga överenskommelser. Du ska kunna påverka och ta ansvar för större del av din pension.

Sverige har ett av världens mest stabila pensionssystem. Dagens pensioner finansieras av dem som jobbar och premiepensionen som var och en sparar till själv. Ju mer man betalar in och ju senare man går i pension, desto mer får man i pension och medborgarna skyddas mot politiska infall och tjänar på att arbeta mer och betala in skatt.

TRYGGT PENSIONSSYTEM DÄR DET LÖNAR SIG ATT HA ARBETAT

Pensionssystemet är i grunden stabilt och bygger på en långsiktig överenskommelse som Liberalerna står bakom. Pensionerna måste bli mer jämställda genom fördelning av pensionspoäng vid skilsmässa. På sikt kommer god ekonomisk tillväxt, jämställd arbetsmarknad, lika uttag av föräldraledighet/VAB och minskad segregation förbättra pensionssystemet för alla.

Den som tar ansvar för sin ekonomi ska gynnas. Därför vill Liberalerna återinföra det individuella pensionssparandet och göra upp till 1 000 kronor per månad avdragsgillt. Reformen skulle göra att det blir skattemässigt gynnsamt för breda grupper av exempel sjuksköterskor, lärare och ingenjörer att spara till ålderdomen.

Skillnaden i skatt mellan arbetsinkomster och pensioner, den så kallade pensionärsskatten, ska avskaffas. Därför har Liberalerna varit med och sänkt skatten för pensionärer.

Äldre människors kunskap, kompetens och erfarenhet måste tas tillvara bättre i arbetslivet. Den som vill arbeta ska kunna göra det och rätten att vara kvar på jobbet behöver höjas.

Ladda hem som PDF

Läs mer

Mats Persson pension
28 juni 2022

Återinför privat pensionssparande

Fler måste ges möjlighet att spara själva till pensionen. Det beskedet ger Liberalerna i dag. L föreslår ett nytt avdragsgillt privat pensionssparande där upp…