Se alla
Tre mindre barn springandes på äng.

Familjepolitik

Sverige ska vara ett jämställt och familjevänligt land med en väl utbyggd och offentligt finansierad förskola och en generös föräldraförsäkring för båda föräldrarna och alla familjetyper.

Familjer kan se ut på många olika sätt och alla föräldrar ska ha möjlighet att kombinera jobb och föräldraskap. Vi vill se en modern familjepolitik för jämställdhet och valfrihet som uppmuntrar till arbete. Ett jämställt föräldraskap är bra för barnen, familjen och samhället. Vi vill se en ny modell för föräldraförsäkringen som bättre än idag uppnår våra liberala mål.

En familjepolitik för jämställdhet och valfrihet

Liberalerna tog initiativet till den första öronmärkta månaden 1995, ”pappamånaden”, liksom införandet av en tredje öronmärkt månad 2014. Trots de öronmärkta månaderna är fortfarande uttaget av föräldraledighet inte jämställt. 

Vi vill införa en modell där familjen kan välja mellan en kortare föräldraförsäkring med fullt inkomstskydd eller en längre försäkring med lägre ersättning. Det skulle leda till att fler kvinnor går tillbaka tidigare till jobbet, vilket ökar jämställdheten. Vi vill även stimulera ett jämställt uttag av VAB-dagarna genom att höja ersättningen till föräldrapenningsnivå.

En fullt utbyggd förskola ska erbjuda barn en trygg omsorg som ska stimulera barns utveckling. Förskolans kompensatoriska uppdrag är viktigt och ska stärkas med språkförskolor och kunskapsfokus. Idag har barn till föräldralediga och arbetslösa rätt till 15 timmar i veckan på förskolan. Liberalerna vill att detta ökas till 30 timmar i veckan och möjlighet till omsorg på obekväm arbetstid för föräldrar som behöver det på grund av arbete.

Även om stora framsteg gjorts i arbetet för ett samhälle där alla människor oavsett sexuell läggning eller könsidentitet har samma rättigheter och möjligheter återstår viktiga förändringar av lagstiftningen. Familjer ser olika ut och det är viktigt att föräldraförsäkringen gäller även för regnbågsfamiljer och familjer där föräldrarna separerat och gått in i nya förhållanden. Vi har bidragit till att den överlåtbara föräldrapenningen nu kan ges till vårdnadshavarens make/maka, sambo eller registrerad partner som inte är vårdnadshavare.

För att förebygga våld mot barn måste det finnas ett föräldrastöd i alla kommuner och möjligheten till hembesök bör utökas. Vi vill ha familjecentraler i alla kommuner för en nära samverkan mellan öppen förskola, socialtjänsten och mödra- och barnhälsovården.

 

Ladda hem som PDF