Se alla
Ensam ledsen kvinna stirrandes ut genom fönster.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Vi accepterar aldrig hedersvåld eller tvångsäktenskap

Varje människa har rätt att leva, tro och älska som den vill i Sverige. Ingen ska behöva leva under hedersförtryck. Liberalerna har länge drivit på för att bekämpa hedersrelaterat förtryck för att försvara varje människas frihet

Liberalerna vill:

 • Varje människas frihet måste försvaras
 • Kultur eller religion är ingen ursäkt för att inskränka en persons frihet
 • Kunskapssatsningar inom polis, domstolar, vården, skolan och socialtjänsten
 • Avsätt ordentligt med resurser för arbete mot hedersförtryck
 • Inför Lex Fadime
 • Pröva utvisning av dem som begår hedersbrott samtidigt som offret får stanna
 • Skärp lagen mot barn- och tvångsäktenskap
 • Barn ska inte kunna bli av med sitt medborgarskap för att tvingas till giftermål
 • Utreseförbud för att stoppa giftermål av barn och unga
 • Bekämpa könsstympning
 • Stöd förortens feminister
 • Inga pengar till organisationer som motverkar jämställdhet och integration

Hedersförtryck och våld kan aldrig ursäktas

Att bekämpa hedersförtryck handlar om frihet. Frihet att få delta i all skolundervisning, att få vara med kompisar, att bestämma över sin sexualitet och vem man vill leva med. Att helt enkelt bestämma över sitt eget liv. Men allt för mångas liv begränsas idag med hänvisning till kultur och religion. För liberaler är det självklart att stå på individens sida och vi försvarar alltid friheten.

MER KUNSKAP, MER RESURSER OCH MER VERKTYG

Personal inom polis, domstolar och vården måste ha kunskap om hedersförtryck. Och i skolan måste skolpersonal kunna fånga upp signaler om att något inte står rätt till. Socialtjänstens befogenheter att skydda barn ska öka och ibland måste barn omhändertas. Och så måste det finnas ordentligt med resurser för allt detta arbete.

BARNSRÄTTSPERSKETIV – ÄVEN YNGRE BARN DRABBAS

För de flesta barn och unga ökar självbestämmandet med stigande ålder. För barn och unga som lever under hedersförtryck är det tvärtom – friheten minskar ju äldre man blir. Den som i sena tonåren tvingas in i äktenskap har ofta fått se sin frihet begränsas ända från barndomen. Man har kanske förbjudits att leka med kompisar av motsatt kön, delta på klassutflykter eller följa med på simskola. Insatserna mot hedersrelaterat förtryck måste nå alla barn som berörs, även yngre barn.

STRÄNGARE STRAFF

Inför Lex Fadime, strängare straff på grund av hedersmotiv. Utvisning ska alltid prövas av icke-svenska medborgare som döms för hedersrelaterade brott. Samtidigt som förövaren utvisas måste offret och familjen få stanna. Det ska vara straffbart att planera för att tvinga en ung tjej att gifta sig under en utlandsresa.

NEJ TILL BARNÄKTENSKAP OCH TVÅNGSÄKTENSKAP

Lagen mot barn- och tvångsäktenskap måste skärpas. Ingen person under 18 år ska betraktas som gift och det gäller även de unga som kommer till Sverige.  Föräldrar ska inte kunna säga upp ett barns svenska medborgarskap för att kunna föra dem utomlands till tvångsäktenskap. Socialnämnden måste få besluta om utreseförbud för att skydda barn och unga från att giftas bort.

KÖNSSTYMPNING

Könsstympning är förbjudet, men trots att lagstiftningen är kraftfull används den inte. Kunskapen måste därför öka och resurser prioriteras för att alla flickor ska kunna växa upp i frihet.

STÖD FÖRORTENS FEMINISTER

Organisationer som arbetar med hedersfrågor måste få ökat stöd. Men inga pengar ska gå till odemokratiska organisationer eller föreningar som motverkar integration och jämställdhet.

Ladda hem som PDF