Se alla

Nato

Tillsammans är vi tryggare. Liberalerna har arbetat för svenskt Natomedlemskap långt före andra partier. Nu är det dags att ta steget.

I dag skapas trygghet i allianser, inte i allianslöshet. Sveriges säkerhet hänger på stabila samarbeten mellan länderna i Europa och Nordamerika, och det sker inom ramen för Nato och EU. Att delta i båda dessa samarbeten gör Sverige tryggare. Ensam är inte stark, bara ensam.

Sverige hör hemma i Nato

För oss liberaler är det självklart att Sveriges säkerhet tryggas bäst i samarbete med andra länder. Därför var Liberalerna det första riksdagspartiet som sade ja till svenskt Natomedlemskap. Vi har arbetat för detta i årtionden och är glada över att det nu finns ett brett stöd för att ta steget.

Rysslands brutala erövringskrig i Ukraina visar än en gång att Ryssland har ställt sig utanför den europeiska säkerhetsordningen. Georgienkriget 2008 och den olagliga annekteringen av Krim sedan 2014 är två andra exempel. Ryssland kräver öppet att ha en egen intressesfär där bland annat Sverige och Finland ska ingå.

Redan i dag har vi ett tätt och nära samarbete med Nato med gemensamma övningar och ett värdlandsavtal. Men vi har inget inflytande eftersom vi inte är medlemmar. Vi kan inte heller ta del av de säkerhetspolitiska garantier som Natos medlemmar ger varandra. Som medlemmar får vi säkerhetsgarantier och kan vara med och påverka.

Vid sidan av Natomedlemskap behöver Sverige också stärka försvaret rejält. Senast till 2025 bör försvarsanslaget uppgå till 2 procent av BNP, vilket är den nivå som är norm för Nato-länderna.

Ladda hem som PDF

Läs mer här