Se alla
Försvarsmaktens fly Hercules i diamantformation i skyn.

Försvar

Rysslands anfallskrig på Ukraina har kastat in Europa i den värsta säkerhetspolitiska krisen sedan andra världskriget. Samtidigt genomgår Sveriges försvar en historisk förändring. Efter tjugo års nedrustning håller Försvarsmakten byggas upp igen. Trots att Liberalerna har bidragit till en historisk satsning på försvarsbudgeten går det för långsamt. Det är brist på ammunition, materiel och soldater. Därför vill Liberalerna att försvarsbudgeten uppgår till 2 procent av BNP redan 2024.

Liberalerna var först med att kämpa för ett svenskt medlemskap i Nato och är glada över att det nu blir verklighet. Men det innebär också stora försvarspolitiska förändringar. Vi är inte längre ensamma utan kommer ingå i världens mest framgångsrika försvarsallians med allt det innebär av fördelar och förpliktelser. Sverige kan tillsammans med de nordiska länderna bygga upp ett gemenskap försvar och dela på exempelvis beredskapen. Hur det framtida försvaret kommer se ut är nu något som ska arbetas fram av Försvarsmakten och försvarspolitiken.

Liberalerna vill att det civila försvaret byggs upp så att vi klarar kriser och krig. Till det krävs personal och därför vill vi återinföra civilplikten. Vill se en satsning på nationell försörjnings- och krisberedskap och en ökad kapacitet att klara produktionen av vissa viktiga varor i landet. Det behövs även återupprättade beredskapslager och tydliga inköpssystem för en bättre krisberedskap för undvikandet av en systemkollaps. Dessutom behöver elförsörjningen och eldistributionen säkras, liksom säkrad it-infrastruktur.

Försvaret av landet och medborgarnas trygghet och säkerhet är politikens viktigaste uppgift. Därför vill Liberalerna att Sverige får ett robust försvar.

Ladda hem som PDF

Läs mer

24 augusti 2022

Alla ska göra värnplikt

Alla män och kvinnor som mönstrar och bedöms lämpliga ska göra en tre månaders grundläggande militär utbildning, föreslår idag Liberalerna. En militär grundutbildning för…