Se alla

Förstärk försvaret – nå Natos tvåprocentsmål redan 2024

Torsdag 3 mars 2022

Stärk försvaret och gå med i Nato. Det föreslår Liberalerna idag på en pressträff med Nyamko Sabuni, Allan Widman och Mats Persson. Liberalerna föreslår att Sverige ska använda 2 procent av BNP redan 2024 för att uppfylla Nato:s riktlinjer.

Liberalerna föreslår:

  • Följ Tyskland – nå två procent av BNP i försvarsanslag redan 2024 för att uppfylla Natos krav.
  • 15 ytterligare miljarder till försvaret 2023 samt 30 ytterligare miljarder 2024.
  • Använd beredskapskrediten för materielköp här och nu.
  • Sök medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Höj försvarsanslagen till 2 procent av BNP redan 2024

Rysslands krig mot Ukraina är det största hotet mot fred och frihet i Europa sedan andra världskriget. Här och nu krävs hjälp till Ukraina och starka sanktioner mot Ryssland. Sverige ska själv och tillsammans med andra vara en stark röst mot det väpnade angrepp som nu pågår i vår del av världen.

Invasionen ritar också om den säkerhetspolitiska kartan:  Nu måste varje demokratiskt land i Rysslands närområde tydligt markera höjda försvarsambitioner. Inget europeiskt land kan land kan nu utgöra ett säkerhetsvakuum med otillräckliga investeringar i sitt försvar.

Så gör också exempelvis Tyskland nu en historisk satsning för att den tyska försvarsbudgeten ska nå över Natos rekommenderade 2 procent av BNP. Enligt förbundskansler Scholz handlar det om tidigare diskuterade satsningar som nu verkställs, exempelvis köp av drönare från Israel och utvecklandet av AI i de militära beslutsprocesserna. Även Polen har aviserat höjda försvarsanslag och inköp av bland annat drönaren MQ-9 Reaper – fler länder lär följa efter.

Även Sverige måste agera här och nu. Trots att en historiskt stor satsning på försvaret genomför går upprustningen för långsamt. Därför har Liberalerna tidigare krävt att Sverige omedelbart utnyttjar 30 miljarder kronor av den beredskapskredit som finns för krislägen som dessa. På så sätt kan Försvarsmakten skyndsamt utrustas med materiel som behövs. Det kan exempelvis röra sig om inköp av ammunition, personlig utrustning, drönare och materiel till beredskapslager. Därtill bör försvaret redan i år genomföra en större mobiliseringsövning för att säkerställa beredskapen.

Men även permanenta satsningar krävs för att möta en ny verklighet. I dag föreslår Liberalerna därför även att Sverige redan 2024 uppfyller Natos krav på 2 procent av BNP till försvarsändamål. Tillskottet kommer att öka svensk försvarsförmåga, signalera beslutsamhet om vårt försvar av landet och lägga grunden för en svensk Nato-ansökan.

Det här är den snabbaste och största upprustningen av svenskt försvar i modern tid, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Här kan du se Allan Widman om hur vi ska stärka det svenska försvaret.

Se hela pressträffen här.