Se alla

Rasism och extremism

Snart sagt varje europeiskt land har sin egen Trump-kopia: nationalister och extremister som sprider hat, lögner och rädsla. Om de får som de vill, försvinner mycket av den frihet vi har vant oss vid. Gränser stängs och samarbeten upphör. Men över hela Europa är vi många som vill något annat. Liberaler tar kampen för öppenhet, frihet och en europeisk framtid där vi löser utmaningarna tillsammans.

Liberalerna vill:

  • Gemensamt arbete för att bekämpa och förebygga en intolerant värld
  • Inrätta ett europeiskt kunskapscentrum mot extremism

Inte sedan 1930-talet har så många främlingsfientliga partier varit representerade i EU-ländernas parlament. EU måste arbeta aktivt tillsammans med medlemsländerna för att förebygga och bekämpa existerande rasism, främlingsfientlighet, religiös intolerans och våldsbejakande extremism. Hatet och hotet mot judar är utbrett i många av EU:s länder och blir allt grövre. Romer i Europa betalar nu priset av flera generationers utanförskap. Antisemitism, antiziganism och islamofobi har ingen plats i Europa och måste med kraft motarbetas. EU ska inrätta ett europeiskt kunskapscentrum mot extremism.

Sverige ska driva tydligare sanktioner av EU-länder som bryter mot unionens liberala grund. Turkiets anslutningsprocess till EU ska avbrytas. EU:s försvars- och säkerhetspolitiska samarbete ska stärkas.

Ladda hem som PDF