Se alla

Konsumentpolitik

Starka konsumenter i Europa

Mer behöver göras för att du ska kunna känna dig trygg som konsument i hela EU, oavsett om du handlar i en fysisk butik eller på nätet. Ditt konsumentskydd ska vara högt oavsett om du köper en jacka eller tågresa. Och livsmedel ska kunna gå att spåra.

Liberalerna vill:

  • Fungerande näthandel i hela EU
  • Gemensam konsumenträtt med höga ambitioner
  • Bättre märkning av livsmedel

 

FUNGERANDE NÄTHANDEL I HELA EU

Trots att EU är en gemensam marknad där varor och tjänster cirkulerar fritt möts konsumenter ofta av problem när de näthandlar från utlandet. Många näthandlare erbjuder bara leverans till ett fåtal länder, vilket begränsar utbudet och leder till bristande konkurrens. Frakten är dyr, momsreglerna kan vara komplicerade och reglerna för konsumenträtt skiljer sig åt. Liberalerna vill fortsätta riva hinder för att förverkliga en genuin EU-marknad för näthandel. 

GEMENSAM KONSUMENTRÄTT MED HÖGA AMBITIONER

Du som konsument ska känna dig lika trygg vad gäller garantier, ångerrätt och reklamation – för både varor och tjänster – var i EU du än handlar. För att underlätta för både konsumenter och företag bör EU ha en helt harmoniserad konsumenträtt, inklusive exempelvis regelverk rörande uppsägning, abonnemang och köp av finansiella produkter, istället för dagens lapptäcke av nationella konsumentskydd.

BÄTTRE MÄRKNING AV LIVSMEDEL

Konsumenter ska kunna göra aktiva val och kunna lita på innehållsdeklarationer och märkningar. Livsmedel ska gå att spåra hela vägen, även på restauranger. Förändrade konsumtionsbeteenden är dessutom en viktig del av klimatomställningen. Alla produkter som säljs på den europeiska marknaden bör märkas med information om sitt klimatfotavtryck.

Ladda hem som PDF