Se alla

Robert Hannah

Riksdagsledamot

Kontaktuppgifter

Övriga uppdrag

Migrations- och integrationspolitisk talesperson

Riksdagsledamot från Göteborgs kommun

Ledamot i civilutskottet

Jag heter Robert Hannah och är en gaypappa från Göteborg. När jag växte upp hade jag aldrig kunnat drömma om att kunna leva öppet, gifta mig eller bilda familj. När jag blev politiker var det självklara valet Liberalerna. Det är det parti som längst kämpat för mina och dina rättigheter och frihet.

För mig och mitt parti Liberalerna kommer hbtqi-personers rättigheter alltid först. Sverige ska vara världens bästa land för hbtqi-personer att leva i. Vi liberaler kommer aldrig kompromissa om allas rätt till ett liv i frihet och villkorslös kärlek.

I varje regering Liberalerna har ingått i, har vi kämpat för hbtqi-personers frihet. Vi vill se en ny liberal borgerlig regering efter valet som fortsätter att kämpa för dina rättigheter.

Det här vill vi driva igenom: 

Förbud mot omvändelseförsök och bestraffningsresor
Rapporter visar att unga hbtqi-personer i utanförskapsområden är särskilt utsatta. Hedersförtryck, de gängkriminellas machokultur och stränga korantolkningar skapar en häxbrygd som hotar ungas frihet. Att unga blir skickade på bestraffningsresor eller utsätts för “omvändelseterapi” kan aldrig accepteras. Vi kräver en skarpare lagstiftning för att skydda barn och unga.

Din rätt till din familj
Alla familjer ska ha samma juridiska skydd. Vi vill att möjligheten att bilda familj i Sverige, exempelvis genom assisterad befruktning, adoption, embryodonation eller altruistiskt värdmoderskap, ska vara öppen för alla. 

Samma rättigheter för alla barn

Idag har ett barn som föds via internationella värdmoderskap inte samma rättigheter som andra barn. Regeringen straffar idag barnen och tillerkänner dem inte deras rättigheter. Föräldrar behöver kämpa sig igenom mängder av byråkrati för att erkännas som vårdnadshavare. Vi står upp för barns rätt till båda sina föräldrar, även om de fötts utomlands. 

Avskaffande av morallagstiftningar som diskriminerar hbtqi-personer
Självklart ska män som har sex med män kunna donera blod på samma villkor som alla andra. Morallagstiftningar hör inte hemma i Sverige idag och måste avskaffas!

———————————————————————–

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund. 

Jag är en 35-årig småbarnspappa och jurist som gjort resan från uppväxten i Göteborgsförorterna Gårdsten och Tynnered till att bli människorättsjurist och personkryssad riksdagsledamot. Jag stämmer inte riktigt in i stereotypen av hur en politiker ska vara – jag lyssnar på rap och r&b musik, klär mig hellre i jeansjacka än kostym och föredrar en science-fiction rulle över Olof Palmes memoarer.

Varför engagerade du dig politiskt?

I det Sverige där jag växte upp kände jag och mina vänner många kriminella men inga poliser eller politiker. Man är tvungen att vara Pippi Långstrump-stark för att hävda sina rättigheter i områden med förfallna hus och dåliga skolor. Där rättsstaten svikit och låtit kriminella nätverk och religiösa moralpoliser ta över. Det var den misslyckade integrationen i Sverige och att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 som gjorde mig så förbannat att jag satte drömmen om att bli diplomat åt sidan och tog steget in i det politiska livet. Jag valde liberalerna tack vare Nyamko Sabunis kamp mot hedersvåld men också Liberalernas fokus på skolfrågor.

Hur ska du bidra till göra Sverige till möjligheternas land?

Vi måste ändra synen på både de människor som tidigare har kommit till Sverige och de som i framtiden söker sig hit. Vi har haft ett omhändertagandeperspektiv av personer som till exempel lyckats fly till Sverige genom halva jordklotet. Jag vill bidra med att byta fokus  och se vilka möjligheter dessa människor har att bidra med. Samhället ska stå för möjligheter för alla genom trygga områden, drägliga levnadsförhållanden, hjälp att hitta jobb, utbildning i svenska från dag 1 och tydlighet vad gäller värderingar som till exempel jämställdhet. I utbyte måste det finnas större förväntan på människor som sökt sig till Sverige och kommer söka sig till Sverige om att bli självförsörjande, respektera svenska jämställdhet och att man ska kunna tala svenska.

Vilka är de största utmaningarna på integrationsområdet?

Hela Sverige ska leva. Det är en ödesfråga att vi lyckas överbrygga de fysiska och sociala klyftorna mellan dem som lever i utsatta områden och dem som lever i trygghetens Sverige. Över en halv miljon svenskar bor idag i vad polisen klassar som utsatta områden. Den absoluta majoriteten tillhör första eller andra generationens svenskar och/eller gruppen socialt utsatta. Medianinkomsten är 36 procent lägre än i övriga landet, fyra gånger fler får ekonomiskt bistånd och 20 procent färre har gymnasiebehörighet efter grundskolan. Andelen hyresrätter i utsatta områdena är tre gånger högre än i övriga landet. Vi måste se till att vända på utvecklingen i dessa områden så det blir trygga och attraktiva, satsa på att fler nyanlända kommer i arbete, se till att skolorna fungerar och ta fajten mot hedersförtryck och andra kvinnoförtryckande normer.

Sociala Medier

 • Följ på: 

Centerpartiet skapade separatisten Mikail Yuksel och ”turkvänliga” Nyans när man trots varningar valde Yuksel att toppa riksdagslistan i Gbg 2018. Jag har en fråga till C & S: Om Nyans lyckas ta riksdagsmandat - kommer ni använda den för att bilda regering?

Image for twitter card
Turkisk tv försöker påverka svenska valet

En turkisk tv-kanal – med kopplingar till organisationen Grå Vargarna – försöker påverka det svenska riksdagsvalet, kan Expressen i dag...

www.expressen.se

Nej Miljöpartiet, barn ska inte bussas runt som integrationsverktyg.

Vi ska satsa på skolor i utsatta områden så resultaten höjs. Fokus på det svenska språket. Det går att göra! Tex Utmarksskolan i Kortedala i Göteborg visar en fantastisk utveckling.

DEBATT: Vi går aldrig med på att använda barn som verktyg för integration

Karin Pleijel (MP) och andra miljöpartister har i ett flertal initiativ agerat för att styra familjers val av skola. I praktiken betyder det att...

www.gp.se

L, M, KD, C & MP vill grundlagsskydda rätten till abort. Samtidigt ägnar Socialdemokraterna och Aftonbladets ledarsida sin tid till att smutskasta oppositionspartier. Det verkar vara viktigare att posera för S än att försvara aborträtten på riktigt.

 • 29 april 2022

  Sverige står inför en brytpunkt

  De våldsamma upploppen i svenska städer visar att Sverige står inför en brytpunkt. Antingen vänder vi utvecklingen i våra utsatta områden eller så vänjer…

 • 19 april 2022

  L: Låt de ukrainska mammorna jobba

  Idag skriver Liberalernas integrations- och migrationspolitiska talesperson, Robert Hannah, tillsammans med Gulan Avci, jämställdhetspolitisk talesperson på Expressens debattsida om att regeringens politik kommer leda…

Våra politiker

Här hittar du information om Liberalernas politiker