Se alla

Livets slut på egna villkor

Frågan om dödshjälp förtjänar en statlig utredning. Alltför länge har dödssjuka patienter ignorerats i sina önskemål om att få bestämma över sina egna livsslut.

Rätten att leva sitt liv på egna villkor innebär även rätten att besluta i livets slutskede. Idag finns det i Sverige ingen laglig möjlighet att avsluta sitt liv på egna villkor, så kallad dödshjälp. Detta gör att svenska patienter beger sig utomlands för att få rätt till dödshjälp eftersom denna möjlighet inte finns i Sverige. Vi i Liberalerna vill se att en statlig utredning tillsätts.

I slutändan ska individen bestämma

Respekt för alla människors rätt att leva livet på sina egna villkor innebär även en respekt för att det finns vissa människor som vill avsluta sina liv. Alltför länge har Sverige duckat frågan om både aktiv dödshjälp, så kallad eutanasi, och läkarassisterat självmord.

Vi i Liberalerna anser att det inte duger att ducka när människor lider. Därför vill vi att en utredning tillsätts för frågan om dödshjälp. Frågan är viktig, och komplex. Många olika grupper måste få möjlighet att väga in – däribland patienter, läkare och anhöriga. Att tro att något mindre än en utredning skulle räcka för att tillgodose informationsbehovet är i denna fråga naivt.

Kunskap är makt, och Sverige behöver kunna fatta ett välinformerat beslut. Vi anser att en statlig utredning bör undersöka om någon av de olika modeller som tillämpas i andra länder även bör bli tillåten i Sverige. I länder som Belgien och Nederländerna är outhärdligt lidande villkoret för att en läkare kan ge patienten det dödande medlet. I Oregon och andra amerikanska stater kan i stället människor med terminal sjukdom efter noggrant övervägande få ett läkemedel förskrivet som hon sedan tar själv.

Individens rätt att välja – det är vad frågan i slutändan handlar om. Vi anser att en utredning om dödshjälp vore en klok och öppensinnad väg för varje människas rätt att äga och styra sitt eget liv, intill den sista dagen.

Ladda hem som PDF