Se alla

Liberala förslag för att fler ska komma i arbete

Onsdag 29 december 2021

Det är med en historiskt svag arbetsmarknad och en historiskt hög arbetslöshet som en ny generation unga vuxna möter arbetslivet.

Därför vill Liberalerna se ett egenförsörjningsmål, ett kraftigt reformerat försörjningsstöd, strategiska skattesänkningar för fler i arbete, regelförenklingar för morgondagens företag och myndighetsinformation om att arbetslinjen gäller, skriver Nyamko Sabuni och Gulan Avci på Expressen debatt.

I valet i september ställs två linjer mot varandra, en borgerlig arbetslinje mot en socialdemokratisk bidragslinje. En politik med fler jobb mot en politik med mer av samma som idag. Liberalerna är partiet för dig som vill byta regering och se lösningar på integrationsproblemen. Vi går till val med över 200 förslag för just det.

Liberalerna presenterar idag fem förslag för att få fler i arbete:

  • Styr politiken med ett egenförsörjningsmål. Det är viktigt att kartlägga hur stor del av befolkningen som är självförsörjande, särskilt i utsatta områden.
  • Utforma bidragssystem för att det ska löna sig att arbeta. Att gå från bidrag till arbete lönar sig inte för många människor. Ett bidragstak där summan av bidragen som regel är lägre än lönen från arbete, bör införas i syfte att undvika att bidrag staplas på varandra inom ett hushåll.
  • Utforma skattesystemet för att det ska löna sig att arbeta. Marginalskatten vid låga inkomster måste fortsätta att sänkas varaktigt. Den som arbetar ska behålla mer i plånboken genom jobbskatteavdrag.
  • Utforma företagspolitiken för att det ska löna sig att arbeta. Därav behövs nya och kraftfullare möjligheter till schablonbeskattning för att slipa ned trösklarna till soloföretagande och egen försörjning.
  • Låt myndigheterna bryta bidragsnormen. Unga i utsatta områden upplever att de har få chanser att lyckas i livet på grund av låga förväntningar. Därför vill vi i Liberalerna se ett egenförsörjningsmål, ett kraftigt reformerat försörjningsstöd, strategiska skattesänkningar för fler i arbete, regelförenklingar för morgondagens företag och myndighetsinformation om att arbetslinjen gäller.

Du kan läsa hela artikeln här.