Se alla

Riksdagens utrikespolitiska debatt, Birgitta Ohlssons anförande

Onsdag 24 februari 2016

Herr/fru talman,

Winston Churchill sa en gång att demokrati är det sämsta statsskicket. Det vill säga, bortsett från alla andra som testats.

Demokrati är ett statsskick, där fria meningsutbyten inte slutar med en begravning.

Demokrati är ett statsskick, där en inte behöver vara orolig när det rasslar till vid dörren på natten. Det är bara tidningen.

Men för snart tionde året i rad backar friheten i världen. 2015 var en mänsklig tragedi.

Vi såg hur våldsbejakande islamister med Kalasjnikovs mejade ner människor på en rockkonsert i Paris och sålde yezidiska småflickor som sexslavar för 1350 kronor.

Vi ser Daesh hänsynslösa islamistiska terrorism.
Vi ser ett folkmord på kristna i Mellanöstern. Vi ser hur militärdiktatorn Assad oljefatsbomber mördar tusentals.

Vi har sett arabiska vårens drömmar om folkstyre grusas brutalt i Egypten.
Vi har sett i Europa hur Orbániseringen, urgröpningen av demokrati i Ungern, har fått sin polska efterföljare, där landets högernationalistiska regering kör rakt mot ett vulgärnationalistiskt, populistiskt och antieuropeiskt dike
Vi ser en Putinisering, där Rysslands auktoritära aggressiva antidemokratiska stil kopieras friskt.
Vi ser hur högerextremister, rasister och olika nyanser av brunt växer på europeisk mark.
Vi ser ett Europa som slits isär.
Vi såg i helgen hur Uganda återigen misslyckades med att hålla val utan att samtidigt fängsla oppositionen.
Vi vet att 125 miljoner flickor och kvinnor har fått sina underliv könsstympade och drömmar krossade.
Vi ser hur saudiska HBTQ-personer riskerar kemisk kastrering, fängelse och dödsstraff i landet, där liberalen Raif Badawi sitter fängslad.
Vi såg i oktober hur den belarusiska diktatorn Lukasjenko genomförde ännu ett farsartat val och nu belönas med lyfta EU-sanktioner.
På samma sätt ser vi Turkiets president Erdoğan utnyttja flyktingkrisen och både bli EU-miljardär och komma närmare EU-medlemskap på kuppen – samtidigt som han slänger kurder, oppositionella, journalister och akademiker i fängelset

Vi har hört UNICEF rapportera om hur den folkrättsvidriga grymma ryska invasionen av Ukraina allvarligt skadat över 200 000 ukrainska barn.
Vi har sett hur civila israeler drabbats av palestinska terroristers hänsynslösa knivdåd.
Vi har läst Amnesty-rapporten om aktivisten i vänsterns nostalgiska paradis Venezuela som i häktet dränktes med vatten och fick elektriska chocker på könsorgan, bröst och armar.

Herr talman, vet vi att Dawit Isaak i dag suttit 5267 dagar i fängelse.

Liberalerna vill se en demokratisk värld. Vi arbetar för människors frihet genom bistånd, handel och säkerhetspolitik. Vi vet att det leder till fred och framsteg. Både ekonomiska och värderingsmässiga.

Därför behöver Sverige en ny liberal utrikespolitik vid nästa val som står upp för demokratins värderingar och bygger säkerhet med andra demokratier.

I går firades fäderneslandsförsvarares dag i Ryssland. Delar av den ryska armén marscherade på gatorna och president Putin lade blommor på minnesmonument för stupade. Man firar inte bara bortgångna – utan också kommande krigshjältar.

Ryssland har på mindre än tio år anfallit två europeiska länder.
Ryssland ökar sin militära förmåga för varje dag som går.
Ryssland bedriver ett storskaligt propagandakrig mot länderna kring Östersjön.

Nato avslöjade nyligen att Ryssland redan för tre år sedan övade på kärnvapenattacker mot Sverige.

Försvarets forskningsinstitut bedömer att Ryssland troligen redan placerat ut kärnvapen i Kaliningrad.

Det tar 18 minuter för ryska bombplan att nå Gotland.

Herr/fru talman. Det är allvar nu.

Vi talar om ett Ryssland som bombar den syriska civilbefolkningen, har satt skräck i det georgiska folket, och som jagar ukrainska barn ur sina hem.

Hur ska regeringen värna mänskliga rättigheter här – när det kan vara krig i vårt närområde inom några år?

Hur kan regeringen säkra svenskars rätt till frihet – utan att ens i tanken överväga ett Nato-medlemskap?

”En eftergiftspolitiker är en som matar en krokodil i hopp att den skall äta honom sist”, skrev Churchill.

Det påminner om den svenska vänstern och rödgröna regeringens beröringsångest med Nato. Valet 2018 kommer att handla om Nato. Alliansen är redo och samlad.

Det är glädjande att regeringen i denna utrikesdeklaration nämner att ”EU är Sveriges viktigaste utrikespolitiska arena”.

Men retoriken matchar varken praktiken eller den utförda politiken.

Inom socialdemokratin tycks det råda en Palme-renässans genom den så kallade ”oberoende rösten” inom utrikespolitiken.
Men världen stannade inte vid 1968-års tidsanda.

Vårt Nato-samarbete är tajtare än någonsin, EU-medlemskapet har tillkommit och likaså vetskapen om att demokratier är starkare tillsammans och inte solo.

Att ägna oproportionerligt mycket tid åt att attackera Mellanösterns enda långvariga demokrati Israel, att sända ärkesocialisten Pierre Schori i skytteltrafik till diktaturen Kuba precis som för 40 år sedan, och att avvisa verkligt militärt samarbete med Nato, inger inte förtroende.

De kommande månaderna avslutar regeringen kandidaturen till FN:s säkerhetsråd.
Statsminister Stefan Löfven deklarerade tidigt att man skulle satsa allt för detta projekt.

Hur mycket detta har kostat värderingsmässigt får vi utvärdera nästa gång vi debatterar.
Herr/fru talman, knappt hade Storbritannien och Europeiska rådet nått en överenskommelse förrän tunga brittiska politiker var ute och avfärdade avtalet. Det är vansinne.
Det konservativa partiet verkar ha glömt att de brittiska öarna är en del av Europa och att de, som Winston Churchill en gång uttryckte saken, inte kan brytas loss från berggrunden och bogseras till den kanadensiska kusten. Därför är Europas sak också Storbritanniens.

EU vore fattigt utan Storbritannien. Storbritannien vore fattigt utan EU. Och Sverige skulle förlora en viktig allierad i kampen för frihandel, tillväxt och globalisering.

Det finns sannerligen mycket som kan bli bättre i Europa. Kriserna har avlöst varandra det senaste åren. Sveken, både mot världens flyktingar och mot varandra, att inte solidariskt dela på ansvaret, är skrämmande. Men det blir inte bättre av attacker mot EU-samarbetet, vare sig de förs i London, Budapest eller Warszawa.

I kriser behöver vi mer EU-samarbete, inte mindre. Brexit får inte bli en förevändning för att EU paralyseras. För att stoppa sexslaveri och människohandel behövs ett europeiskt FBI. För att stoppa brott mot mänskliga rättigheter krävs ekonomiska sanktioner. För att rädda klimatet behövs tuffare europeisk miljöpolitik.

Herr/fru talman,
Världens kvinnor tjänar nu vad världens män tjänade för tio år sedan. Det går alldeles för långsamt. Ibland går också åt fel håll.
En av liberalismens grundpelare är att varje individ måste ha rätt att välja sitt eget liv. Men i många kulturer kan kvinnor aldrig vara mer än hushållsslav, mamma och hustru.
19 flickor gifts bort varje minut – mot sin vilja. Det händer också här i Sverige. Vi behöver både en feministisk utrikes- och inrikespolitik.
Jag säger som suffragetterna i Storbritannien: vi behöver handling – inte ord.

Vi har hört Zainab Bangura berätta om oskuldsoperationer. De flickor som FN:s särskilda sändebud pratat med har utsatts för tjugo stycken. De har sålts till lika många islamistiska terrorister. Flickorna berättar om ett liv bestående av våldtäkt, våldtäkt och åter våldtäkt.
Om det är någon del av världen som är i desperat behov av feministisk utrikespolitik så är det där Daesh verkar.
Det är i dag modiga kurdiska Peshmergasoldater som försvarar irakiska och syriska civila. Som räddar den lille pojken från att bli barnsoldat. Som räddar den 8-åriga flickan från sexslaveri. Som ser till att civila slipper hamna i Daesh våld.
Sverige stöder i dag kurderna i norra Irak med utbildningsinsatser. Vi liberaler vill att de också ska få svenska vapen.
Liberal utrikespolitik är feministisk och aktivistisk, men aldrig pacifistisk. Ibland måste friheten försvaras med vapen i hand.

Friheten, herr/fru talman.
Våra föräldrar har kämpat för att ge oss den.
Att jag står här i dag är för att jag vill underhålla den.
Vi liberaler vet att Sverige måste försvaras för att vi ska kunna behålla den.