Se alla

Nyamko Sabunis tal på partirådet 2021

Välkomna till Liberalernas partiråd.

Vi samlas för att besluta om ett viktigt vägval för vårt land och vårt parti. Det är slutet på en lång process, men början på en ny start för Sverige.

Det vägval vi gör är resultatet av flera månader av diskussioner i hela partilandet. Vi har lyssnat till varandra. Vi har diskuterat med varandra. I länsförbund och kommunföreningar. I partiledning, partistyrelse och riksdagsgrupp.

För många har det varit svåra övervägningar. Ibland har vi pratat mer med varandra via media än jag, och vet jag många av er hade önskat. Men för varje debattartikel som skrivits eller för den delen varje inlägg som gjorts i sociala media och som gått över gränsen – har det ägt rum mångdubbelt fler viktiga och riktiga samtal partivänner emellan.

Vi i ledningen har haft dialog med alla sidor, både de som vill lämna Januariavtalet omedelbart och de som vill öppna för ett djupare samarbete med nuvarande regering.

Den utförliga processen gav oss en kompromiss som en majoritet i partiledningen, partistyrelsen och riksdagsgruppen stödjer. En kompromiss som mejslats ut i förtroendefulla samtal över dagar, veckor och månader.

Även om mina kollegor i ledningen, Jan och Christer, kommer argumentera för sin linje vill jag särskilt tacka dem för att de också förbättrat majoritetens förslag.

Det är ingen slump att beslutet kommer nu. Det är halvtid för mandatperioden. En mandatperiod som varit prövande för oss.

Januarisamarbetet var inget våra väljare förväntade sig. Det var en lösning på en svår regeringsbildning. En lösning som på många sätt innebär sakpolitiska segrar för alla fyra Januaripartier, men där den enda egentliga ambitionen var att isolera ytterkantspartierna.

Istället för en regering med handlingskraft, har vi fått ett samarbete som präglas av slitningar och saktfärdighet. Så kan vi inte fortsätta styra Sverige.

Isoleringen har inte försvagat ytterkantspartierna, snarare tvärtom. Så kan vi heller inte fortsätta.

Jag vill istället sätta samhällsproblemen och våra liberala svar i fokus. Det är så Sverige ska styras.

Med 500 dagar kvar till nästa val kan vi inte vänta. Vår gemensamma resa börjar idag.

Partivänner, låt mig säga något mer om detta med integritet och liberala kärnvärden.

Jag engagerade mig politiskt under en våg av främlingsfientlighet, i mitten av 1990-talet. När skinnskallar mördade flyktingar och lasermannen härjade runt med skjutvapen.

I snart 30 år har jag stått upp mot rasismen och för den liberala samhällsmodell som vi alla på dagens möte står bakom.

Våra motståndare har redan börjat ifrågasätta att vi – att jag – inte kommer att kunna försvara liberala värden om vi behöver söka samsyn i sakfrågor med ytterkanterna.

Inget kan vara mer fel. Vi har vår liberala kompass. Det handlar inte om vem man talar med utan om vad man talar om.

Vänner, jag har sedan jag blev politiker sett hoten från alla motståndare till liberalism. Högerpopulister. Extremister. Rasister. Islamister. Vänsterpartister.

Alla har de provocerats av att en svart kvinna – flyktingbarn – tar strid för ett mer liberalt Sverige – i strid mot deras samhällssyn.

Jag kommer alltid ta kampen för ett samhälle där vi alla har lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Det kräver att vi konfronterar liberalismens motståndare.

Men det kräver också att vi minskar grogrunden för dessa rörelser. Det som skrämmer mig mest är om de fortsätter växa för att vi inte tar tag i de problem som när deras popularitet.

Jag vägrar låta ytterkantspartier ta enkla poänger på en offerkofta när vi vet att de saknar lösningar för ett bättre Sverige.

Att lösa de problem som människor möter i vardagen kommer alltid vara liberalismens främsta uppgift.

Till exempel det förtryck som drabbar barn som utsätts för våld.

Den diskriminering som drabbar äldre.

De framtidsdrömmar som slocknar när skolan inte levererar.

De begränsningar som den med funktionsnedsättning möter i samhället.

Det är vår främsta uppgift!

Sverige behöver förändring.

Förändring för en bättre skola för alla barn i hela landet.

För en integrationspolitik med både lika möjligheter och personligt ansvar.

För en klimatpolitik där det är viktigare att sänka utsläppen än att sänka den svenska kärnkraften.

Vi kommer tillsammans driva igenom liberal politik som Sverige behöver – utan att göra avkall på våra liberala kärnvärden.

Liberal politik genomförs bäst i ett borgerligt sammanhang. Där finns förutsättningar för att öka individens frihet, mer kunskap i skolan, stärka företagande och internationellt samarbete. Detta kräver en borgerlig regering med en stark liberal reformkraft.

Partiombud, jag har full respekt för att ombuden på detta partiråd kan landa i olika slutsatser om hur vi bäst uppnår det.

Men låt oss med hänsyn till varandra lyfta fram våra bästa argument för och emot de olika vägvalen.

Sen måste vi fatta ett beslut som vi därefter genomför tillsammans. Det är då det viktiga arbetet börjar för att tillsammans bygga ett möjligheternas land för alla.

Välkomna till partirådet.

Med det öppnar jag nu Liberalernas partiråd 2021.