Se alla

Varje människas frihet

Det är ditt liv, och du ska kunna ta dig dit du vill – oavsett var du kommer ifrån, och vilka villkor du fick i starten. Idag växer klyftan mellan dem som har försörjning, trygghet och alla chanser – och dem som saknar både hopp och möjligheter. Liberalerna går till val 2018 på att överbrygga den klyftan.

Klyftorna växer

Sverige är nu ett land där klyftorna växer mellan dem som är födda här och dem som har flyttat hit. Samtidigt som många människor får det allt bättre, fastnar andra i arbetslöshet och hopplöshet i utsatta förorter och bostadsområden. Några barn får en godnattsaga varje kväll, i andra hem öppnar ingen någonsin en bok. En del föräldrar har dubbla högskoleutbildningar, andra har inte ett jobb att gå till.

Sverige ska inte glida isär. Var du kommer ifrån och var du bor ska inte avgöra hur bra din skola är, om du kan känna dig trygg i vardagen eller om du kan få ett jobb. Varenda människa ska ha möjlighet att bestämma över sitt eget liv, och kunna jobba hårt för att uppfylla sina drömmar.

Kunskap öppnar dörrar

Varenda unge ska kunna drömma om sin framtid – och få verktygen för att ta sig dit. Då måste alla skolor vara riktigt bra – och de som har störst utmaningar behöver vara ännu lite bättre. De bästa rektorerna och lärarna ska jobba i de skolor där de behövs som mest, och de ska ha ordentligt betalt.

Fri att kunna klara sig själv

De som idag står utanför arbetsmarknaden ska få en biljett in. De behövs. Och de ska vara välkomna in i samhället. Fler kan få jobb och egen lön om det blir billigare och enklare att anställa. Då behöver vi tänka nytt: inträdesjobb – enkla jobb med lite lägre lön – och lärlingsplatser öppnar dörren för fler.

Fri att leva ditt liv

Varenda flicka och pojke i Sverige ska vara fri att välja sitt yrke och sin framtid, klä sig, leva och älska efter eget huvud. Om vi får bestämma blir det skärpta straff för hedersbrott och totalförbud mot barn­äktenskap. Det får vara slut med hedersförtryck och religiös extremism.

Säker där du bor

Frihet är också att kunna gå hem från bussen, släppa ut barnen på gården eller ta en löptur på kvällen – helt enkelt att vara trygg där du bor. Det är dags att sam­hället tar tillbaka kontrollen från de kriminella. Då behövs fler poliser, och dessutom trygghetsvakter på gator och torg.