Se alla

Europa måste vinna mot Putin

Vi måste stötta de ukrainska frihetskämparna med pengar och vapen till dess att den sista ryska soldaten har lämnat ukrainsk mark. Sanktionerna mot Ryssland måste bli hårdare och inget EU-land ska ensamt kunna stoppa stödet till Ukraina.

Den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina är ett vedervärdigt övertramp mot ett land vars enda önskan har varit att förbli och fördjupa sin roll som en fri och demokratisk stat. Liberalerna kommer alltid stå upp för ett fritt Europa och mot den ryska regimens maktambitioner. Ukraina kämpar för hela Europas frihet och behöver vårt stöd. Inte bara i ord, utan i handling. Vi står med Ukraina.

EU:s viktigaste uppgift just nu är att säkerställa att Ukraina vinner kriget och att Ryssland förlorar. EU måste fortsätta stötta Ukraina med pengar och vapen tills dess att den sista ryska soldaten har lämnat, och för att återuppbygga landet. Sanktionerna mot Ryssland och Belarus måste trappas upp. Liberalerna vill se en tydlig färdplan mot EU-medlemskap för Ukraina, där landet stegvis blir en del av EU-samarbetet i takt med att olika krav uppfylls.

Sedan Rysslands annektering av Krim har Liberalerna gått i bräschen för ökat stöd, frihandel och EU-medlemskap för Ukraina. När ytterkanterna i Europaparlamentet tvekade om militärt stöd drev Liberalerna linjen att Ukrainas sak är vår. När Sverigedemokraterna nyligen röstade för höga tullar ukrainska livsmedel tog Liberalernas Karin Karlsbro strid för frihandel och solidaritet med Ukraina.

Liberalerna vill:

  • Öka det militära och ekonomiska stödet för en ukrainsk seger
  • Skarpare sanktioner mot Ryssland
  • EU-medlemskap för Ukraina
  • Bort med vetorätten – inget EU-land ska ensamt kunna stoppa stöd till Ukraina