Se alla

L vill kompensera för höga bränslepriser

Tisdag 8 mars 2022

Liberalerna öppnar för att sänka skatten på drivmedel. Rysslands invasion av Ukraina gör att bränslepriserna skenar. Därutöver är en sidoeffekt av de tydliga sanktioner som västvärlden inför mot Ryssland att världsmarknadspriset på olja ytterligare går upp. Det är centralt att det folkliga stödet för sanktionera bibehålls – därför behöver vi nu tillfälligt kompensera för de höja priserna på drivmedel – vi vill göra så utan att sänka koldioxidskatten.

Rysslands invasion av Ukraina gör att bränslepriserna skenar. Vi tvingas att tänka om nu. Vi ser att läget är helt annorlunda nu än sist vi diskuterade budgetfrågan, säger Nyamko Sabuni till TT.

Dagens priser är orimliga. Man ska inte tvingas tömma plånboken när man tankar och det måste till kompensation. Annars riskerar vi att det folkliga stödet för sanktionerna minskar. Liberalerna är därför beredda att tillfälligt sänka energiskatten på bensin.

Klimatet fortsatt viktigt för Liberalerna

Klimatet är fortsatt en viktig fråga för Liberalerna – därför kommer vi inte sänka koldioxidskatten som är den miljöstyrning vi har på bensin och diesel. Men nu är vi i en unik situation med krig i Europa. Drivmedelspriserna är på nivåer vi aldrig sett tidigare och vanligt folk ska inte behöva betala priset för Putins framfart. Många svenskar tycker det är stötande att staten tjänar pengar på de höga priserna som människor får betala vid pumpen.