Se alla

Nu förlängs det slopade fribeloppet

Tisdag 22 december 2020

Idag kan Liberalerna presentera en förlängning av det slopade fribeloppet. Ett fortsatt behov finns av att studerande kan gå in och avlasta särskilt i vården där det behövs med anledning av coronapandemin.

I det läge Sverige just nu befinner sig är det många läkar- och sjuksköterskestudenter som nu gör avgörande insatser i vården, inte minst när vaccineringen kommer igång. Genom att ta bort fribeloppet under det första halvåret behöver en studerande som vill gå in och arbeta i vården, eller andra samhällsviktiga funktioner, inte oroa sig för negativa effekter för rätten till studiemedel till exempel när studierna återupptas

Nu förlängs det slopade fribeloppet vilket innebär att det inte görs någon inkomstprövning under det första halvåret av 2021. Fribeloppet reglerar hur hög inkomst en studerande kan ha utan att studiemedlen minskas.

Vi befinner oss i en akut situation och vi behöver alla händer som vi kan få i vården, säger Liberalernas forskningspolitiska talesperson Maria Nilsson till Ekot.

Lyssna på hela intervjun här.