Se alla

Alliansen kräver ersättning till företag i pandemilag

Tisdag 5 januari 2021

Liberalerna tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna går idag fram med en gemensam motion med krav på regeringen om att tydliggöra rätten till ersättning för de företagare som begränsas av den nya pandemilagen. I regeringens förslag, som presenterades igår, bedömer man att det inte är möjligt att garantera de företag som drabbas av eventuella begränsningar ekonomisk kompensation vilket vi bedömer som otillräckligt.

– Det är viktigt och bra att det nu kommer en tillfällig pandemilag på plats. Men det är ett stort problem att det enligt regeringens förslag ännu är oklart hur företag som drabbas av begränsningar ska ersättas. Om staten stänger ner ett företag så måste företagaren självklart kompenseras. Detta är viktigt för att undvika att de företag som klarat sig igenom det jobbiga året vi nu lämnat bakom oss inte går i konkurs och att fler människor förlorar sina jobb. Det kan få förödande konsekvenser på kort och lång sikt för individen och samhället, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

– Det är viktigt att Allianspartierna är eniga om att kompensation behövs om företagare drabbas av stora restriktioner. Människor ska kunna behålla sitt jobb eller familjeföretag, även om restriktionerna behövs mot smittan. Starka företag och deras anställda är dessutom en förutsättning för att långsiktigt ge god lön till landets intensivvårdsspecialister, omsorgspersonal, poliser och lärare. Utan företagen faller skyddsnätet och hela välfärden, och det får inte hända, säger Lina Nordquist, Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson.

Se motionen i sin helhet här.