Se alla

Gulan Avci

Riksdagsledamot

Kontaktuppgifter

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund.
Jag är 45 år gammal, har två söner som bor hos mig varannan vecka, är fotbollsentusiast och hejar självklart på Djurgårdens IF. Jag är barn till politiska flyktingar, har kurdiska rötter och född i Turkiet. Jag var fem år när min familj kom till Sverige och är uppvuxen i miljonprogramsområdet Bredäng, söder om Stockholm som jag besöker än idag.

Redan 2006 blev jag invald i Stockholms kommunfullmäktige, 2009 var jag statsrådsersättare för Jan Björklund i riksdagern och jag har också varit ordförande för liberalernas kvinnoförbund Liberala Kvinnor. Innan jag började jobba med politik på heltid var jag banktjänsteman, men är idag tjänstledig från mitt civila yrke.

Varför engagerade du dig politiskt?
2002 blev jag medlem i dåvarande Folkpartiet efter flera års engagemang i civilsamhället. Som liberal och feminist ville jag bli en del av den liberala rörelsen. Mina drivkrafter handlar än idag om att bekämpa orättvisorna i samhället.

Jag tror på ett samhälle som är präglad av frihet, som ger kvinnor och män samma förutsättningar att forma sina liv och tjäna sina egna pengar. Det viktiga är inte vart du kommer ifrån eller vad du heter, utan vad du gör och vart du är på väg i livet. Den klassresan börjar i klassrummet men en skola som ger alla barn samma förutsättningar att lyckas. En skola som betonar kunskap och arbetsro. Jag tror på internationell öppenhet och samarbete, ett Sverige som söker sig ut i världen och tar världen hit. En fri företagsamhet som bidrar till nya jobb och minskar utanförskapet. Det är grunden för en fungerande arbetsmarknad där den som kan försörjer sig själv. Så skapar vi inkludering, så bryter vi utanförskapet.

Jag är helt enkelt en väldigt engagerad politiker och drivs av viljan att förändra men också stärka friheten i hela samhället.

Hur ska vi göra för att Sverige ska bli möjligheternas land?
Vi måste stärka friheten i hela samhället. Det behövs ett större fokus på skolan, integrationen, jämställdheten och att vi återupprättar arbetslinjen så fler kommer i jobb och egenförsörjning. Då måste integrationen börja i förskolan och klassresan i klassrummet. Jämställdheten ska gälla alla flickor och kvinnor. Extremism och intolerans ska bekämpas och individens frihet försvaras. Under kommande fyra år kommer den liberala borgerliga regeringen lägga fram förslag för att uppnå just detta.

Har du någon drömresa, i så fall, vilken?
När möjlighet finns tar jag gärna en tur till solen kring medelhavet.

Sociala Medier

  • Följ på: 
  • 19 april 2022

    L: Låt de ukrainska mammorna jobba

    Idag skriver Liberalernas integrations- och migrationspolitiska talesperson, Robert Hannah, tillsammans med Gulan Avci, jämställdhetspolitisk talesperson på Expressens debattsida om att regeringens politik kommer leda…

Kontaktuppgifter

...

Våra politiker

Här hittar du information om Liberalernas politiker