Se alla

Nu krävs ny lag mot terrorträning

Torsdag 14 augusti 2014

Liberalerna vill skärpa den svenska terroristlagstiftningen så att det blir brottsligt att delta i terrorismträning utomlands. I dag är det endast brottsligt att tillhandahålla sådan utbildning. Det skriver partiledare Jan Björklund och demokratiminister Birgitta Ohlsson i Svenska Dagbladet.

Han var 21 år, studerade till ingenjör och hade som mål att doktorera på Chalmers. Men det blev ingen examen. I april förra året dödades den unge mannen i krigets Syrien, han var ledare för en al-Qaida-lojal grupp. I Göteborg finns hans sörjande familj. De är inte ensamma om att mist en anhörig på detta sätt. Uppskattningsvis har omkring 20 personer med svenskt pass dödats i strid i Syrien. Det finns idag oroliga anhöriga runt om i vårt land som fruktar att deras son, dotter, bror eller syster kan bli rekryterade av extremistgrupper som terrorstämplats av EU eller FN.

Enligt den svenska säkerhetspolisen har minst 80 personer rest till Syrien och Irak från Sverige för att strida på terrorstämplade organisationers sida. Norsk säkerhetspolis slog för några veckor sedan larm om ett skarpt terrorhot mot Norge som riktats av personer som deltagit i konflikten i Syrien. I maj utsattes det judiska museet i Bryssel för ett attentat med fyra döda där gärningsmännen hade stridit i Syrien.

Forskning visar att det finns ett samband mellan personer som genomgått terrorträning eller stridit utomlands och genomförda attentat i Västvärlden. International Center for Counter Terrorism i Haag har granskat 32 terrorplaner som lett till fällande domar i Europa under perioden 2004–2012. I hela tjugo av fallen hade personer deltagit i terroristträningsläger utomlands.

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet.