Se alla

Malin Danielsson ersätter Maria Arnholm i riksdagen

I förra veckan blev det klart att Maria Arnholm lämnar riksdagen för att bli landshövding i Kronobergs län. Malin Danielsson, kommunalråd i Huddinge, blir hennes ersättare och hon ser fram emot att jobba för en bättre fungerande bostadsmarknad och en starkare skola.

Onsdag 15 januari 2020

Malin Danielsson blir ny riksdagsledamot för Liberalerna.

Malin Danielsson tillträder som riksdagsledamot den första februari. Hon har en gedigen erfarenhet från politiken efter att ha varit lokalpolitiker i 15 år, varav de senaste 10 åren som kommunalråd i Huddinge. Liberalernas kommunikationsavdelning fick en pratstund med Malin där hon bland annat lyfte en bättre fungerande bostadsmarknad och en starkare skola som två hjärtefrågor.

Hur känns det att bli riksdagsledamot?

Det känns spännande och otroligt hedrande.

För de som inte känner till dig sen tidigare. Hur skulle du beskriva dig som person?

När jag ansvarade för skolfrågorna som kommunalråd var jag ute och praktiserade på alla våra skolor och då var det faktiskt flera som sa ”du är ju en helt vanlig människa”. Det tyckte jag var en fin komplimang och bra för att jag tror fler behöver känna att det är helt naturligt att ha kontakt med oss som är politiker. Om jag skulle be några jag känner beskriva mig så skulle de nog säga att jag är en lugn, positiv och lyhörd person med integritet. Med nära till skratt.

Vad kommer du ta med dig från din tid som kommunalråd i Huddinge?

Massor. Jag har varit lokalpolitiker i 15 år, varav de senaste 10 åren har jag varit kommunalråd. Först hade jag ansvar för skolfrågor och sedan ansvar för samhällsbyggnadsfrågor. Det här gör att jag har en hel del kunskap och erfarenhet inom dessa områden. Huddinge är dessutom lite som ett Sverige i miniatyr och har landsbygd, stora villaområden, miljonprogramsområden och blandade områden. Mötet med människor i dessa olika områden och hur politiska beslut påverkar dem i deras vardag är en oerhörd viktig kunskap att ha i bakhuvudet när man ska fatta beslut. Erfarenhet om hur lagstiftning och budgetbeslut tolkas i kommunerna är också bra att ha i bagaget tillsammans med hur det är att styra i olika konstellationer. Sedan har jag inte varit politiker i hela mitt liv, utan har en bakgrund där jag bland annat arbetat inom funktionshinderrörelsen.

Vilka frågor kommer du ta med dig?

Det finns många frågor som man som kommunpolitiker tänker ”att om jag bara satt i riksdagen så skulle jag…”, men om jag ska välja ut det jag brinner mest för så är det för det första att göra något åt bostadsmarknaden. Det är inte rimligt att unga inte kan flytta hemifrån, att äldre känner sig tvungna att stanna kvar i villan eller att människor tackar nej till jobb och utbildningsplatser på grund av bostadsbrist. Den dysfunktionella marknaden vi har idag får stora effekter på både individerna och hela samhället och gör att det är andra saker än efterfrågan som styr.  För det andra så måste kommun och socialtjänst få fler verktyg för att kunna sätta in tidiga insatser för unga som det finns en oro kring. Många av de problem vi ser idag skulle kunna ha förebyggts om det fanns fler tvingande åtgärder och ett större fokus hos socialtjänsten på att se till att barn och unga klarar skolgången. Och slutligen skolan, skolan, skolan – fler elever måste få känna att skolan är nyckeln till framtiden, oavsett om de har lätt eller svårt för sig. Utbildning är grunden för ett välfungerande samhälle inte minst i dessa tider när populism och faktaresistens sprider sig som en medeltida farsot.

Vi på Liberalerna hälsar Malin Danielsson välkommen till riksdagen.