Se alla

Magdalena Andersson måste ta energikrisen på allvar

Måndag 29 november 2021

Häromdagen steg elpriset i norra Sverige med 179 procent, för någon vecka sedan var elpriset i södra delarna 2000 procent dyrare än de i norr. Denna prisutveckling leder till att företag väljer att skjuta upp investeringar och att hushållen behöver tänka på om de har råd att tvätta eller använda diskmaskinen.

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna genomgår möjligen en kris i regeringskansliet, men den stora krisen pågår just nu på elmarknaden. Lyset är fortfarande tänt, men för den som bor i södra Sverige känns det ordentligt i plånboken att nyttja en vital del av vårt samhälle; nämligen elen, skriver Arman Teimouri, energipolitisk talesperson, i Dagens Industri.

Värna energimixen

I debatten försöker Socialdemokraterna få krisen till att handla om elprisområden och att forcera in mer vindkraft i systemet. Det är att bagatellisera elkrisen. I sak handlar det om att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet under många år har urholkat den svenska energipolitiken. Sverige måste värna den svenska energimixen med både kärn- och vattenkraft tillsammans med det förnybara. Det är så vi stärker svensk konkurrenskraft och på riktigt tar itu med klimatutmaningarna.

All fossilfri elproduktion är nödvändig för att vi ska kunna leva goda liv och för att företagen ska vara konkurrenskraftiga, oavsett om det är genom kärnkraft, vattenkraft eller förnybart. Energipolitikens utgångspunkt behöver återgå till att fokusera på just detta.

Läs hela artikeln här.

Här kan du läsa mer om Liberalernas energipolitik.