Se alla

Liberalernas Karin Karlsbro om von der Leyens kommission

Tisdag 10 september 2019

I dag presenterade Ursula von der Leyen sin tilltänkta kommission. Karin Karlsbro välkomnar att ett förslag nu finns på bordet. Det är viktigt för att EU:s arbete, inte minst när det gäller klimatet, på allvar kan komma igång igen. Men först ska den godkännas av parlamentet.

“Att förslaget till kommission är jämställd är en stor principiell framgång för jämställdheten och det är bra att von der Leyen höll det hon lovade. Att flera liberaler föreslagits till tunga poster är förstås mycket glädjande. Exempelvis föreslås Margrethe Vestager bli kommissionär för konkurrens och vice ordförande med ansvar för digitalisering,” inleder Karlsbro.

Karin Karlsbro kommer för den liberala gruppen vara ansvarig för utfrågningen av Phil Hogan, som föreslås bli Cecilia Malmströms efterträdare som handelskommissionär. “Han har förstås mycket att leva upp till men jag ser fram emot utfrågningen. Vi vill ha svar på hur han vill använda EU:s handelspolitik för att motverka den växande protektionismen i både Europa och i världen. Men också ställa skarpa frågor kring hur man vill genomföra en modern handelspolitik där hållbarhetsfrågor och respekt för Parisavtalet är viktiga komponenter,” säger Karlsbro.

Ylva Johansson föreslås få ansvar för arbetet med inrikesfrågor, däribland migration. “Det är en tung och viktig roll. Jag hoppas att det får regeringen att på allvar prioritera EU-samarbetet. Det är på tiden att Sverige tar en mer aktiv roll och slutar sitta i baksätet,” avslutar Karlsbro.