Se alla
Mats Persson pension

Liberalerna vill ha skattelättnader på ISK

Lördag 30 april 2022

Liberalerna rustar för en valrörelse där ekonomin och plånboksfrågorna får en allt större tyngd. I centrum står kravet på kraftiga skattelättnader på ISK-sparande.

Det här kommer att vara en väldigt prioriterad fråga, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, till Di.

Liberalerna, som utöver att sänka själva skattesatsen, har sedan tidigare aviserat att vi vill att de första 300 000 kronorna som sparas på ISK ska vara skattefria.

Människor ska stimuleras att ha en egen buffert, det handlar om oberoende. Behovet av detta har ökat ännu mer, med tanke på att räntorna nu går upp och med tanke på inflationen och det oroliga läget i omvärlden”, säger Mats Persson.

Inför valet 2018 var ett av Liberalernas viktigaste löften att skrota värnskatten. Det var också en fråga som partiet lyckades förhandla in i januariavtalet med Socialdemokraterna, som sedan avskaffade skatten, fortsätter Persson.

Efter valet i höst är en sänkning av ISK-skatten en bärande del som Liberalerna kommer att driva på för. Enligt  Liberalernas beräkningar skulle förslaget om 300 000 kronor skattefritt på ISK kosta 2,3 miljarder kronor nästa år, i form av uteblivna skatteintäkter.

Vi kommer att ställa vårt förslag om ISK mot Magdalena Anderssons tänkta skattehöjning på ISK. Så det kommer att bli väldigt tydligt för väljarna att det finns en konflikt kring detta, avslutar Mats Persson.

Läs hela intervjun med Mats Persson här.