Se alla

Liberalerna: Sänk skatten på sparande

Tisdag 12 september 2017

Liberalerna vill uppmuntra fler svenskar att spara och bygga upp en egen buffert. Att ha egna pengar på banken ger frihet, möjlighet och trygghet.

För många människor i Sverige har allt för små ekonomiska marginaler och saknar helt den trygghet som ett sparkapital på banken innebär. Under allt för lång tid har skattesystemet uppmuntrat skuldsättning framför sparande. Normen har varit slösa och inte spara. Liberalerna föreslår därför att alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kr utan att betala någon skatt på avkastningen.

Det finns avgörande klyftor i inkomster och arbetslöshet – men klyftorna i sparande och ekonomisk trygghet är ännu större. Fyra av tio utrikes födda klarar inte en utgift på 10 000 kronor utan att ta ett lån. När Sveriges förmögenhetsskatt avskaffades för runt tio år sedan var den genomsnittliga förmögenheten för någon som invandrat till Sverige från länder utanför EU runt noll (0) kronor.

FAKTA OM SPARANDE

Den genomsnittliga månadslönen i Sverige är 31 500 kronor. För någon med exempelvis den inkomsten som lägger undan 1 000 kronor i månaden med en nominell avkastning på 7 procent (vilket är under Stockholmsbörsens historiska snitt) tar det mellan 6 och 7 år att spara ihop 100 000 kronor.

Läs Mats Persson (ekonomisk-politisk talesperson) som uttalar sig i Dagens Industri