Se alla

Låt alla spara 100 000 skattefritt

Onsdag 20 september 2017

Vi behöver uppmuntra fler att spara och bygga upp en egen buffert. Att ha ett eget sparkapital ger frihet, möjlighet och trygghet. Liberalerna föreslår att alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kronor utan att betala någon skatt på avkastningen, skriver Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, på SvD Debatt:


Alltför många i Sverige
saknar en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter. Det betyder att man behöver ta sms-lån eller vända sig till vänner när bilen eller diskmaskinen går sönder. Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån är det nästan vart femte hushåll som inte klarar en oförutsedd utgift på 11 000 kronor utan att ta ett lån eller ta hjälp av släkt och vänner.

Under alltför lång tid har skattesystemet uppmuntrat skuldsättning framför sparande. Normen har varit slösa och inte spara. Det är dags att ändra på det.

Vi behöver uppmuntra fler att spara och bygga upp en egen buffert. Att ha ett eget sparkapital ger frihet, möjlighet och trygghet. Därför föreslår Liberalerna att alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kronor utan att betala någon skatt på avkastningen. Det sänder en tydlig signal att spara är bättre än slösa. Det gör att fler kan skaffa sig en ekonomisk grundtrygghet eller spara ihop till insatsen till första lägenheten. Ett sparkapital på banken gör att man sover bättre på nätterna.

Förslaget står i skarp kontrast till den rödgröna regeringens förslag att höja skatten på sparande, som nu drabbar omkring två miljoner sparare. Vänsterpartiernas retorik handlar i vanlig ordning om att de rika ska beskattas hårdare, men drabbar vanligt folk. I ett läge när folk är mer skuldsatta än på länge gör man det mindre attraktivt att spara. Vad är logiken i detta?

I grund och botten handlar detta om ideologi. När den tidigare liberala finansministern Ann Wibble på 90-talet uttryckte att ”alla svenskar borde ha en årslön på banken” blev hon utskrattad och kritiserad av Socialdemokraterna. På samma sätt beskyller den svenska vänstern nu Liberalerna för att bara gynna de rika och för att det är orealistiskt att bygga upp en buffert.

Men det är möjligt. Den genomsnittliga månadslönen i Sverige är 31 500 kronor. För någon med exempelvis den inkomsten som lägger undan 1 000 kronor i månaden till 7 procents avkastning, väl under Stockholmsbörsens historiska snitt, tar det mellan sex och sju år att spara ihop 100 000 kronor.

Sverige ska vara ett land där det lönar sig att utbilda sig och växa på jobbet, ett land där företagsamhet, strävsamhet och flit uppmuntras. Men vi ska också vare ett samhälle där det lönar sig att spara och ta eget ansvar. Så är det inte i dag. Under alltför lång tid har skattesystemet uppmuntrat skuldsättning framför sparande. Normen har varit slösa och inte spara. Det är dags att ändra på det.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson
Debattartikel i Svenska Dagbladet, 20 sep 2017