Se alla
Johan Pehrson

L: Ny kärnkraft kräver ny regering

Tisdag 28 juni 2022

Idag gav Vattenfall ett nytt besked om att man utreder möjligheterna att bygga två små modulära kärnkraftsreaktorer i anslutning till Ringhals för att möta den ökade elförbrukningen i Sverige. Reaktorerna beräknas kunna vara i drift redan 2030.

Det är välkommet att ny fossilfri energiproduktion nu planeras i Sverige. Liberalerna har kämpat för detta i årtionden. Verkligheten har kommit ikapp. Efter 20 år av en naiv energipolitik måste nu politiken läggas om, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Under åren har flertalet hinder för att förhindra byggandet av nya reaktorer lagts ut. Det är hinder som behöver försvinna för att kärnkraften ska nå sin fulla potential.

Vi utgår ifrån att S nu genast börjar förbereda en lagändring. Riksdagen bör redan i höst besluta om att ta bort förbudet mot att bygga kärnkraft på fler ställen. Detta för att skapa en jämn energiproduktion och ett lägre elpris.

Den liberala borgerliga regeringen kommer genast när den tillträder att lägga om energipolitiken. Kärnkraftsavvecklingen som överskuggat allt sedan 1980, är inställd. Nu fokuserar vi på klimatomställningen och nyindustrialiseringen.

Förra veckan öppnade Socialdemokraterna för ny kärnkraft. Hur Regeringens samarbetspartier ställer sig till denna nya linje är dock oklart.

Att S nu några månader innan valet låtsas göra en omvändning i kärnkraftsfrågan skapar frågor. Hur ska de komma överens med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet om mer kärnkraft? Dessa partier vill ju avveckla kärnkraften oavsett vad konsekvenserna blir, avslutar Pehrson.