Se alla

Inför undantag i utlänningslagen för forskare och doktorander

Torsdag 30 september 2021

De åtstramningar i utlänningslagen med bland annat försörjningskrav, temporära uppehållstillstånd och långa anställningsförhållanden för permanent uppehållstillstånd är något som Liberalerna stödjer. Det har dock visat sig att dessa nya krav slår mycket hårt mot utländska doktorander och forskare. 2014 gjordes ett tillägg till dåvarande utlänningslagen som möjliggjorde för utländska doktorander och forskare att söka permanent uppehållstillstånd efter fyra år i Sverige, detta tilläg har nu avskaffats. I dagsläget finns inga övergångsregler vilket blir problematiskt för de som redan sökt till svenska universitet under de föregående förutsättningarna.

Det här är personer som bidrar till Sverige, till vårt välstånd och vår tillväxt. Vi vill ju vara en forskningsnation i världsklass och vill vi vara det framöver måste detta åtgärdas, säger Maria Nilsson, talesperson i högskole- och forskningsfrågor, till Svenska Dagbladet.

Sveriges universitets- och högskoleförbund SUHF har kritiserat en del av skärpningarna i utlänningslagen. De menar att forskningstjänster ofta är tidsbestämda och därför kan kravet om minst 18 månaders anställning för ett permanent uppehållstillstånd slå hårt mot forskare och doktorander. SUHF skriver att Sveriges mest kompetenta arbetskraft är viktig för landet och har nu blivit orolig över uppehållstillståndet, somliga har redan sökt sig till andra länder efter skärpningarna av utlänningslagen.

Jag kan inte hitta någon annan förklaring. Jag vill inte recensera migrationskommitténs arbete, utan kan bara se att för den här gruppen forskare slår förändringarna väldigt olyckligt, säger Maria Nilsson.

Läs hela artikeln här.