Se alla

Gas för pensionen

Onsdag 28 februari 2024

Liberalernas förslag om att införa en pensionsgas, och dela ut de överskott som finns i systemet, presenteras nu av pensionsgruppen. Det kommer stärka inkomstpensionen för Sveriges alla samhällsbyggare.

Ingen ska behöva vara orolig för sin ekonomi när man blir äldre. Det är därför viktigt att den som bor i Sverige har tillgång till ekonomisk trygghet efter arbetslivets slut. Därför var Liberalerna drivande i att inrätta Sveriges pensionssystem. Ett stabilt system byggt på långsiktiga överenskommelser.

Nu krävs reformer som säkrar mer pengar till dagens och morgondagens pensionärer. Liberalerna slår vakt om principen att det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat. Det ska löna sig att spara och ta eget ansvar för sin pension. Det kräver en politik som säkerställer ett respektavstånd mellan de som arbetar och de som inte arbetar samt att fler uppmuntras att spara.

Idag överskrider tillgångarna inom pensionssystemet skulderna inom pensionssystemet – ett överskott som Pensionsmyndigheten förutspår kommer att fortsätta att växa. Därför har Liberalerna drivit förslaget att utskottet ska delas ut till Sveriges pensionärer.

Nu har alla partier i riksdagen ställt sig bakom en pensionsgas där överskottet i systemet landar i pensionärernas plånböcker.

Det är tillsammans genom samarbete som vi kan ta fram reformer som på riktigt ger hållbara och trygga pensioner – inte bara idag utan för generationer framåt.

Förslaget kommer att stärka pensionen för alla hårt arbetade samhällsbyggare och göra att det lönar sig bättre att ha arbetat. Mer makt landar i pensionärernas händer.

På bilden: Liberalernas socialförsäkringspolitiska talesperson Mauricio Rojas.