Se alla

Det är en turbulent höst som vi lämnar bakom oss

Tisdag 30 december 2014

Det är en turbulent höst som vi lämnar bakom oss. Turbulensen kulminerade när den rödgröna regeringen misslyckades med att få igenom sin budget i riksdagen. Regeringskrisen var ett faktum. Det är tydligt att Sverige befinner sig i ett nytt parlamentariskt läge.

Redan den andra december, dagen innan budgetomröstningen, tog Alliansen initiativ till en gemensam överenskommelse för att skapa bättre förutsättningar för minoritetsregeringar att styra landet utan att det blir kaos. Men regeringen sa då nej. Det är nu uppenbart att de sedan ångrat sig och ville ansluta sig till Alliansens förslag. Därmed presenterade Alliansen idag tillsammans med regeringen ”Decemberöverenskommelsen”. Den innebär att den större partikonstellationen i riksdagen ska kunna bilda regering och även kunna få igenom sin budget. Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.

Det är bra för Sverige att denna överenskommelse kommit på plats. Det skapar stabilitet och bättre möjligheter för minoritetsregeringar i framtiden.

Regeringen har idag berättat att de inte tänker utlysa nyval. För Liberalernas del kommer vi nu att bedriva oppositionspolitik mot den sittande regeringen. Vi kommer att fortsätta arbeta för att återupprätta kunskapsskolan, för fler jobb och mer företagande, för stärkt försvar, mer jämställdhet och bättre integration. Sverige behöver mer än någonsin en stark borgerlig opposition.

Liberala hälsningar,
Jan Björklund