Se alla

Sverige hör hemma i Nato

Lördag 26 februari 2022

Jag följer utvecklingen i Ukraina med bestörtning. Det ukrainska folkets motstånd och president Zelenskyjs ledarskap förtjänar omvärldens fullständiga stöd.
Putins invasion av Ukraina är inte oväntad, men helt oförsvarbar. Nu måste Sverige och Europa samla sig och enas om de allra mest kännbara konsekvenserna för den ryska regimen. Från hårdare sanktioner till att EU minskar sitt energiberoende av rysk gas.
Detta är en attack mot såväl den europeiska säkerhetsordningen, men också ett folks rätt till demokrati och frihet. Vi måste vara fullständigt glasklara att det inte är Ryssland som bestämmer över andra länders säkerhetspolitiska vägval.
Det är inte Putin som bestämmer vad Sverige ska göra. Vi väljer själva. Nu bör Sverige ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Vår frihet och vår demokrati försvaras bäst tillsammans med andra demokratier.
Sverige står inte tillräckligt väl rustat för ett krig i närområdet. Vi måste snabbt höja vår militära förmåga. För detta ändamål vill Liberalerna att Sverige använder 30 av de 40 miljarderna i den så kallade beredskapsreserven.
– Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna. 
Liberalerna om Nato.