Se alla

Birgitta Ohlsson: Starta en fond för feministiska aktivister i Iran

Onsdag 15 februari 2017

I helgen besökte statsminister Stefan Löfven den islamistiska diktaturen Iran. I Iran råder ett kompakt kvinnoförtryck. Kvinnor är andra klassens invånare och saknar de rättigheter män har. Bland annat är de enligt lag tvingade bära huvudduk, hijab. Mot detta kämpar modiga feministiska aktivister, bland annat genom kampanjen My Stealthy Freedom där iranska kvinnor lägger upp bilder på sig själva utan slöja.

– Vi vet att genom hela historien har MR- och demokratiaktivister varit helt centrala i övergången från diktatur till demokrati. Så kommer det vara också i Iran. Därför är det av största vikt att progressiva och demokratiska länder som Sverige stöder aktivisterna. Liberalerna vill att en fond för feministiska aktivister i Iran skapas för att stödja kampen för kvinnors rättigheter, säger Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

Birgitta Ohlsson har idag inlämnat en skriftlig fråga till utrikesminister Margot Wallström kring hennes syn på att starta en fond för feministiska aktivister i Iran.