Se alla

Politisk förnyelse i fokus

Fredag 16 september 2016

Det har varit en turbulent vecka för vårt parti. Jag vet att många är besvikna på att konflikter och kris har fått dominera bilden av Liberalerna. Vi vill ju hellre ägna vår tid och kraft åt att utveckla vår politik och argumentera för ett liberalare Sverige. Låt mig dela några av mina tankar med er.

I ett liberalt parti ska det vara högt i tak. Vi är något så motsägelsefullt som en sammanslutning av individualister. Det är något att vara stolt över, och det ligger i vårt ideologiska DNA. Men låt oss vara ärliga med att den hållningen också rymmer en målkonflikt. I Sveriges valsystem röstar väljarna inte enbart på en person, utan på ett helt parti. Och när det är dags att gå till valurnan behöver det vara tydligt vad det partiet står för.

Vi som sitter i partiledningen har ett gemensamt ansvar för att leda partiet framåt, pröva och förankra nya ståndpunkter och för att partiets åsikter blir tydliga. När vi i ledningen upprepade gånger går ut offentligt med olika åsikter, skapar det en osäkerhet om vad Liberalerna egentligen vill. Detta har vi haft ett långt och bra samtal om i partiets riksdagsgrupp i tisdags, och vi är överens om ett förhållningssätt där vi både ska kunna ha fortsatt högt i tak men samtidigt vara tydliga i vår kommunikation utåt.

Jag tror att en viktig del av den förnyelse som vi nu står mitt i, är att bli ett tydligare alternativ för väljarna. Faktum är att den vanligaste negativa åsikten om vårt parti är just att vi anses otydliga.

För att vinna väljarnas förtroende är det nu fullt fokus framåt på vår politiska förnyelse. Den är i full gång. Vi har förnyat vår integrationspolitik, migrationspolitik, bostadspolitik, klimatpolitik, skattepolitik, jämställdhet i våra förorter. Men vi har mycket kvar att göra. Globaliseringskommissionen och välfärdskommissionen kommer under nästa år att presentera sina liberala svar på framtidens utmaningar och de ska vi stöta och blöta fram till landsmötet nästa år.

Vår viktigaste uppgift är att göra Sverige mer liberalt. Så låt oss tillsammans fokusera på den uppgiften.

Liberala hälsningar,
Jan Björklund

PS

Precis när jag skriver detta nyhetsbrev gör statsminister Stefan Löfven ett utspel i regeringsfrågan i SvD (Läs här: http://www.svd.se/lofven-jag-avgar-inte-sjalvmant/om/det-nya-politiska-laget). Löfven säger att han kommer inte att avgå som statsminister efter valet 2018 även om Alliansen blir större än de rödgröna.

Löfvens besked är märkligt. En regeringschef som förlorar ett val avgår självmant i alla demokratier, har inte hört talas om något annat. Men Löfven kommer att få avgå i det läget, frivilligt eller genom en misstroendeomröstning i den nya riksdagen. Då tillträder en Alliansregering.

Men jag vill vara lika tydlig på en annan punkt; om de rödgröna fortsatt skulle vara större än Alliansen blir situationen sannolikt rörig. Det är inte heller säkert att de fyra allianspartierna resonerar lika i den situationen. För Liberalernas del gäller att vi sätter oss aldrig i en regering som är beroende av ett aktivt stöd av SD, samma situation som nuvarande mandatperiod helt enkelt. SD är ett parti med rasistiska rötter och fortfarande med ena foten kvar i den myllan.