Se alla

Nya ”andrelärare” – Historiskt svek av Fridolin

Måndag 29 juni 2015

Mot det ställer Miljöpartiet en satsning på ALLA lärare

Med denna formulering vann Gustav Fridolin många lärares stöd i valrörelsen. Detta mantra upprepades gång på gång. Alliansen föreslog 22 000 förstelärare, att ungefär var fjärde lärare i skolväsendet skulle få 5000 kr mer i månaden. Hela karriärreformen var Liberalernas förslag och innebar ökad lönespridning och ökade karriärmöjligheter.

Fridolin lovade gång på gång i valrörelsen att ALLA lärare skulle få lönehöjningar med Miljöpartiet. Inte bara vissa. Detta budskap blev snabbt populärt.

I dag vet vi; de inför ytterligare ett nytt karriärsteg; en slags ”andrelärare” som kommer att omfatta en mindre del av lärarkåren. Majoriteten av lärarkåren får inte del av denna satsning. Det är ett historiskt svek av Gustav Fridolin.

Enligt min mening vore det en bättre modell att bygga vidare på förstelärarsystemet, än att införa en ny mellannivå mellan förstelärare och övriga lärare. Liberalerna återkommer med ett förslag i vår budgetmotion i höst.
De tre miljarder som regeringen föreslår tillföras systemet kommer vi att tillstyrka.

Sedan kan man ju ställa frågan; om kommunerna inte klarar av att sätta löner för sin största akademiska yrkesgrupp – varför ska då kommunerna vara arbetsgivare? Skolan borde återförstatligas.

Läs Fridolins löfte;
Svd 27 aug 2014;
http://www.svd.se/var-ar-alliansens-plan-for-lararlonerna

Svt Opinion 28 augusti 2014
http://www.svt.se/opinion/article2276718.svt

Liberala hälsningar
Jan Björklund
Source: Jans nyhetsbrev