Se alla

Möt Johan Pehrson – riksdagsledamot för Örebro län

Onsdag 17 oktober 2018

Hej Johan – nygammal riksdagsledamot för Örebro län, och rättspolitisk talesperson. Vem är du? Berätta lite om din bakgrund!
Jag är Ur-Örebroare förutom åren när jag utbildade mig till jurist i Uppsala och i London. Innan jag valdes till lagstiftare första gången så har jag arbetat på såväl bank som vid Örebro Tingsrätt. 2015 lämnade jag Riksdagen för att starta ett partnerföretag som investerar i svenska småföretag. Jag har därmed skaffat mig nya erfarenheter och perspektiv att nu tillämpa i politiken. När jag inte är en aktiv ägare eller tränar så älskar jag att hänga med mina fyra barn.

Vilka frågor vill du driva som riksdagsledamot?
Att vårda våra välståndsskapande krafter, trygghetsfrågor för alla och en hållbar miljöpolitik. Det känns fantastiskt roligt att vara tillbaka i Justitieutskottet. Jag vill också driva kunskapsutveckling om dessa frågor i vårt parti. Det är med kunskap hos många vi kan övertyga medborgarna i nästa val.

Vilka erfarenheter – som gör dig till en bra politiker – tar du med dig in i riksdagen?
Att kunna en del juridik och att driva egna företag kan var bra för oss som stiftar lag och vill skapa hållbar tillväxt. Jag har idag nya perspektiv och erfarenheter. Att jag några år nu vilat från det ständiga politiska tänkandet har ökat min fantasi och gett ny energi.

Vad ser du fram emot den kommande mandatperioden? Vad ser du inte fram emot?
Att på Riksdagsnivå få vara med och bygga Liberalerna starkt igen ska bli roligt, men det kräver inte minst strategiskt kloka beslut i detta knepiga parlamentariska läge. Mer eller mindre tjatiga politiska motståndare är ju inte något jag direkt längtar efter, men de kan hålla mig skarp hoppas jag. Innovation kommer ju trots allt ur friktion.

Vad innebär liberalism för dig?
Att kunna ge människor en chans att förverkliga sina drömmar. Det kräver frihet, fungerande offentliga kärnuppgifter och grundläggande gemensamma trygghetssystem med ett särskilt uthålligt stöd till den som är skör.

Vilken är din senast lästa bok?

Igelkottens Elegans av Muriel Barbery.

Har du något podd- eller filmtips?
Filosofiska rummet från Sveriges Radio har ofta sköna program och eviga frågor. Eller varför inte Sportradion?