Se alla

Vi måste ha fast luftvärn på Gotland

Sverige måste svara mot Rysslands ständiga provokationer

Lördag 4 juli 2015

Folkpartiledaren Jan Björklund säger till DN att lördagens flygincident utanför Gotland sätter fingret på allvarliga brister i det svenska försvaret. Visserligen gick två svenska Jas Gripen-plan upp och markerade mot de ryska bombplanen, men det är otillräckligt, enligt Björklund.

Han anser att försvarsuppgörelsen mellan regeringen och de övriga tre borgerliga partierna inte ger den styrka som behövs.

– Jag menar att vi måste ha fast luftvärn på Gotland. Regeringen valde en billig lösning genom att flytta ett skyttekompani till ön men det hjälper ju inte mot sådant här. Det är luftvärn vi behöver, säger Björklund.

Han varnar också för att de återkommande incidenterna kring Östersjön ska förskjuta uppfattningen om vad som är normalt i en farlig riktning.

– Tyvärr så sker det en tillvänjning och det är förstås det som Putin vill. Han vill att vi ska vänja oss vid att det är ryssarna som dominerar här. Det är ständiga provokationer och det svar som Sverige ger är tyvärr otillräckligt, säger Björklund.

Läs hela artikeln på dn.se.