Se alla

Välkommen till Sverige, här är reglerna, nu kör vi!

Tisdag 30 maj 2023

Alla som kommer till Sverige ska mötas av möjligheter och av krav. Möjligheter att utbilda sig, starta på nytt och att förverkliga sina drömmar. Men också krav på att lära sig språket och om hur det svenska samhället fungerar.

Kunskaper i svenska och om vilka rättigheter och skyldigheter vi alla har i Sverige är nycklar för att klara integrationen. Den som inte kan språket och som inte har kunskap om hur svenska samhället fungerar får det svårt att utbilda sig, skaffa ett jobb och förverkliga sina drömmar.

I veckan presenterades en utredning om att införa krav på kunskaper i svenska och om svenska samhället för att få permanent uppehållstillstånd.

Med den här här förändringen vill vi säga ”Varmt välkommen till Sverige, här är reglerna, nu kör vi!” till de som kommer för att bo i Sverige. Det är en viktig signal om att här finns både möjligheter och förväntningar, säger Amir Jawad, riksdagsledamot.

Liberalerna har drivit frågan om språk- och medborgarskapstest sedan 2002. Sverige är ett av få länder som ännu inte har infört språkkrav och med den nya lagstiftningen närmar vi oss vad som gäller i andra länder.