Se alla

Satsning på sfi för ukrainare

Tisdag 28 mars 2023

De människor som har tvingats fly kriget i Ukraina ska ges goda förutsättningar att etablera sig och komma igång med sina nya liv i Sverige. Där är kunskaper i svenska nyckeln. Liberalerna föreslår tillsammans med regeringen och Sverigedemokraterna att 100 miljoner kronor avsätts för att kommunerna ska kunna erbjuda svenska för invandrare (sfi) till de som har flytt från Ukraina. 

Rysslands fruktansvärda angreppskrig mot Ukraina har pågått i över ett år. Att stötta ukrainarnas kamp för att kunna fortsätta leva i frihet och demokrati är en av regeringens viktigaste uppgifter. Därför var regeringens första militära stödpaket större än alla Socialdemokraternas stödpaket. Vi har efter det fortsatt skicka militärt och humanitärt stöd till Ukraina och vi kommer att fortsätta att göra det så länge det krävs.

Kriget har tvingat många människor att fly från sina hem i Ukraina och en del av dem har kommit hit till Sverige. För att dessa människor ska ha bästa möjligheten att komma igång med sina nya liv är kunskaper i svenska nödvändiga. Det är genom språket som dörrar öppnas till att kunna prata med grannar och förskolepersonal, att få ett jobb och till att få mer makt över sitt eget liv.

Liberalerna och samarbetspartierna föreslår därför att 100 miljoner kronor ska avsättas i statsbidrag till kommunerna, så att de kan erbjuda svenska för invandrare (sfi) till de ukrainare som har kommit till Sverige.

– Det svenska språket är nyckeln för att få ett jobb. Jag är stolt över att Mats Persson och jag nu kan presentera en satsning på 100 miljoner kronor för att ukrainare i Sverige ska kunna läsa sfi. Fler kommuner kommer nu kunna erbjuda svenska för ukrainare. Blågul solidaritet, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Det är upp till varje kommun att besluta om man ska erbjuda ukrainska flyktingar SFI.

– Många kommuner vill erbjuda ukrainska medborgare sfi, och en del gör det redan. Med det här ekonomiska tillskottet kommer förhoppningsvis ännu fler ukrainare kunna utveckla sin svenska, säger utbildningsminister Mats Persson.

 

Foto: Charlotte Hedlöf/Regeringskansliet