Se alla

Ola Ullsten har avlidit

Måndag 28 maj 2018

Förre statsministern och folkpartiledaren Ola Ullsten har idag somnat in efter en tids sjukdom. Ola Ullsten sörjs närmast av sin fru, sina fyra barn och sina tre barnbarn. Han blev 86 år.

– Det är med sorg jag har tagit emot beskedet att Ola Ullsten gått bort. Ola Ullsten har haft stor betydelse för Sverige och för vårt parti. Det är en varm person med stort hjärta som idag har lämnat oss. Mina tankar går till den närmaste familjen, säger Jan Björklund, partiledare för Liberalerna.

– Ola Ullsten var med och bröt ett nära halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och kom att spela en huvudroll under den borgerliga regeringsperioden 1976-82. Ola Ullsten hade ett starkt socialliberalt engagemang och var analytisk och eftertänksam i sitt politiska ledarskap. Han insåg att politiska resultat nås genom samarbete i sakfrågor, ibland även med motståndarna. Han hade ett brett politiskt kunnande som satte avtryck i många av den tidens stora frågor; internationell solidaritet, jämställdhet, den stora marginalskattereformen 1981 och en ansvarsfull energipolitik, säger Jan Björklund.

– Jag uppskattar alla de samtal vi har haft under åren, inte minst under min egen partiledartid. Första gången jag mötte honom var på FPU-kongressen 1979, men då vågade jag inte gå fram och hälsa, avslutar Jan Björklund.

Ola Ullsten var ledare för Folkpartiet, numera Liberalerna, 1978-83. Han var statsminister 1978-79 i den folkpartiregering som fick tillträda efter att den borgerliga trepartiregeringen avgick på grund av oenighet om kärnkraften. Han var biståndsminister 1976-78 samt utrikesminister och vice statsminister 1979-82. Ola Ullsten blev riksdagsledamot 1964 och var ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) 1962-64.