Se alla

Nylander och Nordquist: Öppna upp samhället med vaccinpass

Söndag 5 september 2021

Kultur, nöjesliv och idrott bör få använda vaccinpass om de vill, för att öppna samhället igen på ett tryggt och säkert sätt. Det skriver Christer Nylander och Lina Nordquist idag på SvD debatt. 

Runt om i Sverige står salonger och arenor sedan länge tomma. Publiken längtar efter att åter få gå på konserter, matcher och föreställningar. Skåde­spelare och idrotts­utövare längtar efter publik. Många kultur­utövare längtar också efter att kunna betala räkningar utan en klump i magen. Ett och ett halvt år av väntan har inneburit stora utmaningar för arrangörer inom kultur- och evenemangs­branschen. Idrottens stora event har behövt ställas in, eller genomförts med stora begränsningar. Dessutom har företag och livsverk runt omkring drabbats hårt och skoningslöst – som restauranger, hotell och rese­arrangörer. Många tusentals människor har fått ta brutala smällar av pandemin. De har ställt in, ställt om, och anpassat. De har förstått och accepterat situationen. Nu måste den tiden vara över.

Nordquist och Nylander anser att tillfälliga vaccin­pass som är frivilliga för branschen kan vara en klok väg att gå. De vill införa kloka riktlinjer för när det kan vara tillåtet med vaccinpass i Sverige. Kombinerat med ett omtänksamt och välplanerat öppnande kan vaccin­passen bidra till att stryptaget runt scener och arenor äntligen släpps. Det är hög tid nu. Frivilliga vaccinpass öppnar för kultur, nöjesliv och idrott på ett tryggt och säkert sätt.

Läs hela debattartikeln här.