Se alla
Skolminister Lotta Edholm

Nu gör vi en helrenovering av friskolesystemet

Fredag 7 juli 2023

Betygsinflation, en hög andel obehöriga lärare och få skolböcker. Det är några av problemen som dagens system för friskolor har lett till. Det har även uppmärksammats fall av extremism och att skolpengen har gått till annat än att höja kvaliteten på utbildningen. Detta sätter Liberalerna och regeringen nu stopp för och gör en helrenovering av friskolesystemet.

Dagens system för friskolor har skapat incitamentsproblem där friskoleägare haft möjlighet att tjäna pengar genom att dra ner på kvaliteten på utbildningen, till exempel genom att dra in på skolböcker, att anställa obehöriga lärare eller att inte se till så att eleverna får den undervisningstid de har rätt till.

Detta sätter Liberalerna och regeringen stopp för. Skolminister Lotta Edholm presenterade idag att en utredning tillsätts, som ska ta fram betydligt striktare regler, ge förslag på vinststopp och andra begränsningar.

Dagens system för friskolor behöver ändras i grunden för att säkerställa att alla elever i Sverige får en undervisning av hög kvalitet. 

Utredningen ska bland annat ge flera förslag om vinststopp. Bland annat ska vinststopp under de första åren efter en etablering eller ett ägarbyte föreslås, och då en huvudman tar emot kvalitetshöjande statsbidrag.

Utredningen ska även föreslå krav om att en skolhuvudman ska ha stabil ekonomi och ha ett långsiktigt ägarperspektiv, för att garantera elevernas rätt till en sammanhållning utbildning.

Därtill ska utredaren föreslå skärpta sanktioner för både kommunala och fristående skolor, exempelvis att det ska gå snabbare för huvudmän att åtgärda brister, att sanktionsavgifter införs och att en enskild huvudmans verksamhet under en tid ska kunna tas över av staten.