Se alla

Nej – Sverige ska inte exportera vapen till Saudiarabien

Torsdag 26 februari 2015

Sverige har idag ett militärt samarbete med en av världens mest förtryckande regimer. Listan över Saudiarabien systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna är lång. För en regering som benämner sig som feministisk och säger sig stå upp för mänskliga rättigheter borde det vara fullkomligt otänkbart samarbeta militärt.

– Vi måste sluta exportera vapen till bödlarna. Så beskrev Liberalernas ledamot i utrikesutskottet Maria Weimer situationen i riksdagens utrikespolitiska debatt.

Liberalerna anser att det nu rådande avtalet, ett så kallat MoU (memorandum of understanding), mellan Sverige och Saudiarabien inte ska förnyas när det kommer till regeringens bord i maj. Vi var emot att avtalet ingicks och anmälde det till konstitutionsutskottet. När Liberalerna senare kom i regeringsställning markerade vi skarpt och drev linjen att samarbetet borde avbrytas.

– Ska vi ha en globalt, demokratinriktad, värderingsstyrd och feministisk utrikespolitik, som Margot Wallström har sagt, är det absurt att man vill förlänga avtalet med Saudiarabien, kommenterar Birgitta Ohlsson till Svenska Dagbladet.