Se alla

Liberalerna uttalar sig om kriget i Ukraina

Torsdag 24 februari 2022

Vi har vaknat upp till en helt ny värld. Den ryska invasionen av Ukraina är inte bara ett anfall på den fria världen utan ett angrepp mot människan och mänsklighetens vilja att i fred leva sida vid sida med varandra.

Vi behöver stå starka och enade i vår solidaritet med Ukrainas folk. Och samtidigt förstå att Putins ambitioner inte slutar här.

Idag är det Ukraina, imorgon kan det vara Baltikum. Bomberna som faller i Kyiv är närmre Sverige än Paris, det är krig i vårt närområde. Nu måste vi gemensamt agera kraftfullt med de tuffast tänkbara sanktionerna mot Ryssland och stöd till Ukraina.

Liberalerna har redan föreslagit ett kontantstöd till Ukraina på 10 miljarder, det skulle vara ett snabbt och effektivt stöd som borde betalas ut idag.

En självklar del av kommande sanktionen bör vara att Ryssland omedelbart uteslutas ur bankernas internationella betalningssystem SWIFT.

För Sverige gäller det att fortsätta rusta förvaret för en allt mörkare tid. Ett svenskt Nato-medlemskap med de försvarsgarantier mot ryska angrepp det skulle innebära framstår denna morgon som en helt självklar del av vår strävan att fortsätta leva i – och verka för – frihet och säkert i vår del av världen.

Nyamko Sabuni, partiledare