Se alla

Liberalerna förbereder sig för regerande

Måndag 13 september 2021

Liberalernas partiledning har bett tidigare partiledaren Lars Leijonborg att leda ett arbete som syftar till att förbereda partiet för regeringssamverkan efter nästa val.

Vårt mål är att Sverige ska få en liberal borgerlig regering, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Erfarenheten från Alliansregeringen är att det är bra att vara så väl förberedd som möjligt. Därför startar vi nu ett eget eget arbete för att förbereda oss för detta.

Lars Leijonborg har stor erfarenhet av förhandlingar, inte minst i samband med Alliansens bildande och regeringstillträde. Jag är glad att vi kan få dra nytta av hans kunskaper, säger Sabuni.

Uppdraget inkluderar att göra den planering, strategiskt och organisatoriskt, som behövs inför ett maktskifte. I det ligger exempelvis att:

  • Förbereda en plan för hur ståndpunkter på Liberalernas prioriterande områden kan omsättas i praktisk politik så snabbt som möjligt.
  • Förbereda den liberala riksdagsgruppens ledamöter och Liberalerna som organisation inför regeringsförhandlingar och regeringsmedverkan.
  • Kartlägga andra partiers ståndpunkter och identifiera möjligheter och utmaningar i genomförandet av en kraftfull och framgångsrik regeringspolitik.

Jag har i praktiken stått utanför politiken och partiet sedan jag lämnade regeringen 2009, säger Lars Leijonborg. Men nu känns det meningsfullt att göra en insats. För att nämna ett enda exempel är det tydligt för mig att den nuvarande regeringen inte klarar av att hantera problemen med segregationen. Ska det bli en ny regering krävs förmodligen liberalernas mandat och ska den lyckas tror jag Liberalerna behövs i regeringen.

Även om det här handlar om ett oavlönat deltidsuppdrag känns det korrekt att nu avsluta den knytning jag haft till kommunikationsföretaget Diplomat Communications, säger Lars Leijonborg.