Se alla

Liberalerna är stolta över överenskommelsen

Lördag 15 oktober 2022

Snart tar Liberalerna plats i en ny liberal och borgerlig regering, helt i enlighet med vårt löfte till väljarna. Nu börjar ett nytt arbete för skolan, jämställdheten, integrationen och klimatet. För frihet och egenmakt, åt fler! Det skriver Johan Pehrson på DN debatt. 

I går presenterade fyra partier en överenskommelse som innebär att Sverige kan regeras i en utmanande tid. Inom kort kommer Sverige att få en ny trepartiregering bestående av Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är goda nyheter för vårt land. Det innebär att Sverige får en regering där Liberalerna får fullt inflytande över den politik som beslutas och ministeransvar. På så sätt tar vi ansvar för valresultatet samtidigt som vi utgör ett viktigt mittenankare. Sverigedemokraterna intar rollen som ett samarbetsparti gällande centrala sakfrågor samt budgeten.

När Liberalerna nu summerar resultaten kan vi konstatera att det är en överenskommelse med ett omfattande liberalt innehåll och att Liberalerna fått igenom stora vinster. Låt oss lista några:

Reformer för en liberal kunskapsskola. Det kommer en ny friskolelag som kommer att få bort klipparna från skolan genom ett vinstförbud i samband med nyetablering och nyförvärv av friskolor, en ny statlig styrning av skolpengen och ett gemensamt skolval för alla skolor. Längsta möjliga kötid för friskolor kortas betydligt. Och vi säkrar bättre villkor för lärare, fler speciallärare och mindre undervisningsgrupper. Därtill minskas lärarnas administrativa börda. Vidare görs satsningar för att läsning och läsförståelse ska få en större plats i skolan.

Brottsligheten måste bekämpas med både stålhandskar och lovikavantar. Förutom högre straff och mer resurser till rättsväsendet genomförs breda satsningar på förebyggande arbete för att rädda unga på väg in i brott. Socialtjänsten ska få bättre befogenheter och socionomutbildningen förnyas. Därtill stärker vi samarbete mellan polisen och socialtjänsten.

Reformpaket mot hedersrelaterat våld och förtryck. Friheten ska öka för alla de kvinnor och män som i dag lever med konsekvenserna av hedersrelaterat våld och förtryck: Bland annat kriminaliseras oskuldskontroller och omvändelseterapi, straffen skärps, myndigheternas arbete utvecklas och mer görs för att nå ut med information till de drabbade.

Stärkt arbete mot mäns våld mot kvinnor. Liberalerna fortsätter att vara en feministisk reformmotor i borgerligheten: Reglerna mot kontaktförbud skärps och det geografiska området för kontaktförbud utökas kraftigt. Straffen för vålds- och sexualbrott skärps.

Stärkt rättssäkerhet för den som söker asyl. Sverige ska inte utvisa den som riskerar förföljelse för sin tro eller sexualitet. Därför lyfts asylärenden gällande konvertiter och hbtq-personer fram särskilt i överenskommelsen.

Arbetslinjen stärks. Det ska löna sig bättre att arbeta och spara och villkoren för små och växande företag ska bli bättre. Inkomstskatterna ska ned och skatten på sparande sänks genom att de första sparade 300 000 SEK görs skattefria.

Satsningar på vården. Primärvården byggs ut. Rätten till fast läkarkontakt utvecklas och en nationell plan för att stärka förlossningsvården tas fram. Dessutom förbättras LSS. Vårt mål är att förverkliga ett statligt ansvar för personlig assistans.

Klimatet kräver åtgärder. Klimatet fortsätter att vara en ödesfråga för Sverige och för världen. All fossilfri el tas tillvara. Därför har vi enats om breda satsningar på kärnkraft liksom på solenergi och energieffektivisering.

Oberoende kultur och public service. Kulturens oberoende stärks. Därtill ska public service-mediernas oberoende bestå och den långsiktiga finansieringen ska vidmakthållas. Public service-verksamheten ska utvecklas som en del av den demokratiska infrastrukturen.

Aborträtten stärks. En ny grundlagsutredning ska fram ta förslag till hur kvinnans rätt till abort kan skyddas i regeringsformen.

Fredagens besked är fortsättningen på en historisk liberal upphämtning. Det var många som dömde ut oss liberaler innan valet. Länge var våra opinionssiffror skrämmande låga. Men tack vare gemensamma ansträngningar såg liberaler runt om i hela landet till att vi tog oss över riksdagsspärren. Resultatet ser vi nu: Snart tar Liberalerna plats i en ny liberal och borgerlig regering, helt i enlighet med vårt löfte till väljarna. Vi i Liberalerna ska fortsätta att förvalta våra väljares förtroende under mandatperioden.

Nu börjar ett nytt arbete för skolan, jämställdheten, integrationen och klimatet. En politik för samhällsbyggare runtom i landet. För alla som vill bidra i stället för att gå på bidrag. För äldre som yngre. Född här eller där. Liberalerna ska arbeta för er. Och vår regering ska arbeta för er. För frihet och egenmakt, åt fler!

Läs hela debattartikeln här.