Se alla

Lär känna Cecilia Rönn. Ny ledamot i skatteutskottet.

Tisdag 11 oktober 2022

För kommande mandatperiod har ett antal nya riksdagsledamöter blivit invalda för Liberalerna. De kommer presenteras löpande på Liberalernas hemsida. Nu har turen kommit till Cecilia Rönn från Halland. Hon gör sin första mandatperiod i riksdagen och tar plats som ledamot i skatteutskottet.

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund?
Jag är uppväxt i Veddige utanför Varberg i Halland och jag kommer från en stor familj. Vi är sju syskon där jag är mellanbarn. Jag lärde mig tidigt att om man kämpar, är envis och har tydliga mål så går det mesta att genomföra. Ingen i min familj hade innan studerat efter gymnasiet, men jag ville göra det så jag utbildade mig till Maskiningenjör i Halmstad och senare läste jag företagsekonomi i Göteborg.

Nu bor jag i Läjet med min familj, man och tre barn. Det är verkligen en ära att få representera Liberalerna i riksdagen. Ett parti som tror på varje individs inneboende potential.

Varför engagerade du dig politiskt?
För att jag vill att världen ska bli en bättre plats att leva på. Jag vill vara med och driva samhället i en mer liberal riktning, ett samhälle som ser varje individ och där man själv får välja sin väg. Samtidigt som det finns ett skyddsnät, en omtanke till varandra när vi behöver det. Ett samhälle som alltid kämpar för varje individs fri- och rättigheter.

Jag vill att skolan ska vara platsen där barns framtid och drömmar skapas genom att vi klär på dem med både kunskap och självkänsla att de kan bli precis vad som helst.

Hur ska vi göra för att Sverige ska bli möjligheternas land?
Genom att politiken ser de samhällsproblem vi har och ger lösningar på dem. Det handlar om skolan, klimatet, integrationen, sjukvården och energiförsörjningen bland annat. Att vi ger förutsättningar för företag och civilsamhälle att bidra i detta bygge.

Vilken är den största politiska utmaningen som Sverige står inför?
Det som verkligen brinner här och nu och som påverkar både företag och privatpersoner är att vårt energisystem monterats ner under de senaste åren. Nu ser vi de förödande effekterna av detta och vi måste kraftfullt agera både på kort och lång sikt för att komma tillbaka till att bli en nation som har ett fossilfritt energisystem i världsklass och som både företag och privatperson kan lita på. Ett system som dessutom ger förutsättningar att minska de utsläpp vi behöver göra för att klara klimatmålen.

Vilka yrken har du provat på?
Många! Här kommer ett urval:
Städerska på kontor och idrottsanläggningar – När jag gick sista året på gymnasiet jobbade jag med detta innan skolan och på lov.

Fabriksarbetare på Strängbetong – På den stora betongfabriken i Veddige jobbade mina föräldrar så där har jag både gjutit slipers, najat armering i väggar och varit konstruktör efter min utbildning.

Jobbat som produktionsledare, produktionschef och Lean Manager på Carlsberg Sverige.

Varit platschef på den allra bästa arbetsplatsen i Helsingborg, Ramlösa.

Egenföretagare där jag jobbat som konsult med ledarskap och förändringsledning och tillförordnad VD.

Följ Cecilia på Facebook genom att klicka här.
Följ Cecilia på Instagram genom att klicka här.
Följ Cecilia på Linkedin genom att klicka här.
Följ Cecilia på Youtube genom att klicka här.
Läs Cecilias blogg genom att klicka här.