Se alla

Inträdesjobb ger fler friheten att försörja sig själv

Gemensamt alliansförslag om enklare jobb

Tisdag 15 augusti 2017

Idag föreslår Liberalerna tillsammans med övriga allianspartier en reform för att fler ska få sitt första jobb.

Att få ha en dröm och jobba hårt för att den ska gå i uppfyllelse, att klara sig själv och styra över sitt eget liv – det är en frihet som vi vill att fler ska få uppleva. Men det är idag alldeles för svårt att få sitt första jobb i Sverige, särskilt för den som nyss kom hit eller saknar utbildning.

Nyanlända och unga utan utbildning har svårt att konkurrera på arbetsmarknaden eftersom de ofta behöver längre tid på sig att komma in i jobbet. Inträdesjobbet utgår från att 30% av arbetstiden går åt till att lära sig grundläggande färdigheter, och lönen ska därför motsvara 70% av ingångslönen i branschen. Dessutom betalas ingen arbetsgivaravgift. På så sätt blir det mer intressant för arbetsgivare att anställa dem som idag har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Fler kan få jobb helt enkelt.

Inträdesjobben ger fler människor en chans att leva självständigt. Och då blir vi fler som kan vara med och bidra till ett ännu bättre Sverige. Om fler människor får chansen att arbeta istället för att leva på bidrag och ersättningar ökar också utrymmet att satsa på skolan, sjukvården och polisen.

Läs mer om inträdesjobb här