Se alla

CSN-paus för Sveriges samhällsbyggare

Måndag 4 december 2023

Utbildning lönar sig inte tillräckligt bra i Sverige. Enligt SCB är vi det land inom OECD där utbildning lönar sig näst sämst, och för vissa yrkesgrupper lönar sig utbildningen inte alls, eftersom livslönen efter skatt blir sämre än om de hade valt att inte utbilda sig. 

Vid årsskiftet införs ett nytt ko, för att ansträngning och utbildning ska löna sig bättre: en lärare får till exempel 585 kronor mer kvar i plånboken varje månad. Liberalerna vill fortsätta att sänka skatten på arbete för att utbildning ska löna sig bättre

Just nu pressas alla i vårt samhälle av hög inflation och hög ränta. Det drabbar inte minst de samhällsbyggare som har utbildat sig länge, som är tidigt i sina karriärer och kanske har lånat mycket pengar för utbildning och bostad. 

I veckan meddelade CSN att räntan på studielån stiger kraftigt. För att underlätta situationen för de som har utbildat sig vill Liberalerna att det ska vara möjligt att pausa återbetalningen till CSN under fem år.

Med vårt förslag får en vanlig låntagare nästan 1000 kronor kvar i plånboken varje månad. Det skriver Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Cecilia Rönn och Martin Melin, skattepolitisk talesperson, på Expressen Debatt.