Se alla

Birgitta Ohlsson: Inför EU-sanktioner mot Burma

Måndag 30 oktober 2017

Sedan augusti har över 600 000 rohingyer flytt undan militären från Burma till grannlandet Bangladesh. Den muslimska minoriteten har under många år utsatts för förtryck och etnisk rensning, och nu eskalerar våldet.

– Helvetet för gruppen rohingyer i Burma är inte nytt, men rapporter om nedbrända byar och massvåldtäkter når oss nu löpande, och omvärlden måste ingripa skarpare än med bara fördömande ord. Sanktioner bör riktas mot de som är skyldiga till den pågående våldsvågen, säger Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

– Det är dags att EU och USA gör gemensam sak, och utrikesministern måste driva på detta. Den gamla militärdiktaturens ledare, och även Aung San Suu Kyi, måste skarpare ställas till svars för att detta vidriga våld tillåts att pågå. Bangladesh har den senaste tiden tagit emot hundratusentals flyktingar. De måste nu få bättre stöd och fler länder måste ta ansvar, både med humanitärt bistånd och genom att stötta människorna på flykt, fortsätter Birgitta Ohlsson.